• 瀏覽: 8,519
  • 回覆: 42
+6
口岸服務一向被視為揾大錢機會,但以最近的長假期為例,服務供不應求,而各陸路口岸又因為短時間太多人出境,人流大排長龍,亦影響巴士落客及東鐵服務,繼而影響到其他乘客。

以現時的趨勢,日後長假期相信只會更多人出境,除了鼓勵錯峰出行,亦要考慮口岸人流壓力,或要思考如何在人流多情況下,不影響交通服務。當然最壞情況可能暫停載人去塞爆口岸會較理想,就算政府叫市民用其他口岸過關,其實今次長假期幾個口岸都多人,要轉都不容易。

你可唔可以暫停港車北上?d車多到塞爆大橋

引用:
原帖由 後天外圍的妹頭 於 2024-3-31 22:05 發表

你可唔可以暫停港車北上?d車多到塞爆大橋

太平,交銀之類既車保業務大茶飯開咗齋收唔番

繁忙日子陸路關口可設配額制, 需預先登記才可在指定關口出境, 否則需以客輪/高鐵/飛機等交通工具出境。

搵一部分少客線星期六日暫停服務來加強接駁口岸線/過境鐵路線

引用:
原帖由 pong3900 於 2024-3-31 22:44 發表

繁忙日子陸路關口可設配額制, 需預先登記才可在指定關口出境, 否則需以客輪/高鐵/飛機等交通工具出境。
到時迫爆碼頭/高鐵站/機場

有興趣唔好愛唔好

引用:
原帖由 SmallFish630 於 2024-4-1 01:11 發表

搵一部分少客線星期六日暫停服務來加強接駁口岸線/過境鐵路線
已經城巴1 / 10 / 8X / 780

都4月2 / 3 / 5減服務!

係金巴開得90部車左右,運力不足。已經有巴士線比巴士過關

引用:
原帖由 post70 於 2024-4-1 08:24 發表

係金巴開得90部車左右,運力不足。已經有巴士線比巴士過關
證明全港運輸業人手嚴重短缺

金巴 / 直通巴 - 需要放寬內地司機

(唔駛擔心搶香港車長飯碗 / 根本碗都唔夠)

引用:
原帖由 SmallFish630 於 2024-4-1 01:44 發表

到時迫爆碼頭/高鐵站/機場
船/高鐵/飛機本身坐位同班次有定,即係本身已有配額,唔會因陸路配額而有迫爆問題。

引用:
原帖由 2020biden53 於 2024-4-1 08:34 發表

金巴係唔夠司機,咁快就跳到全港唔夠司機?一單還一單喎

引用:
原帖由 paul2357paul 於 2024-3-31 22:13 發表

太平,交銀之類既車保業務大茶飯開咗齋收唔番
請問即係幾錢?

引用:
原帖由 前晚長長美人 於 2024-4-1 08:47 發表

金巴係唔夠司機,咁快就跳到全港唔夠司機?一單還一單喎
甚至早至2023年6月,就出現問題!

半數小巴無人開 外援升服務質素
https://www.wenweipo.com/a/202306/14/AP6488cd93e4b043f38634405b.html

引用:
原帖由 2020biden53 於 2024-4-1 08:34 發表

金巴可以加大車型,用多D雙層車,甚至用雙層鉸接車,以減少司機缺口。將來發展可以考慮引入類似智軌既大型運輸系統,以加大運力。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]