• 瀏覽: 3,505
  • 回覆: 27
  • 追帖: 1
小弟除了處理日常職務,個老闆好衰,還給日常職務以外既職務俾我處理,這些額外既工作根本唔米我職責,搞到我處理日常職務延誤,影響我工作表現,想問問大家我應該點做??

引用:
原帖由 何澳 於 2024-4-1 14:45 發表

小弟除了處理日常職務,個老闆好衰,還給日常職務以外既職務俾我處理,這些額外既工作根本唔米我職責,搞到我處理日常職務延誤,影響我工作表現,想問問大家我應該點做??
一係照直講唔想做衣類事情 佢唔得 一係就炒你 或者你唔做 最後其實都係睇你有冇錢
職場就係咁簡單 冇錢就做 有錢就唔做

上面壓落黎好多時都係大石砸死蟹,日子耐左只會老奉變埋你既「日常職務」。 出聲有冇用基本上睇你有幾多牙力,如果唔係只能說一係忍一係搵工。

若果家庭或自己個人無財政壓力,就不妨另謀去向。但如果自己或家庭有財政負擔,就唯有忍讓一下。

引用:
原帖由 夏至少數的刀撻 於 2024-4-1 17:26 發表

上面壓落黎好多時都係大石砸死蟹,日子耐左只會老奉變埋你既「日常職務」。 出聲有冇用基本上睇你有幾多牙力,如果唔係只能說一係忍一係搵工。
我都唔明既,額外既職責影響到我日常職責上延誤,個老闆都唔理既,痴線。宜家因為處理額外職責,變左日常職責遲了時間開始做,即係假設日常職責原本下午二點開始做,宜家變左下午二點半先開始做。

有冇升職加薪誘因?

引用:
原帖由 何澳 於 2024-4-1 21:23 發表

我都唔明既,額外既職責影響到我日常職責上延誤,個老闆都唔理既,痴線。宜家因為處理額外職責,變左日常職責遲了時間開始做,即係假設日常職責原本下午二點開始做,宜家變左下午二點半先開始做。
本來2點,  依家2點半開始做??    半個鐘..........................

引用:

我對工作嘅理解係:

所有嘢老闆叫做就要做
唔理係咪日常職務  或
係咪屬於我嘅職責

而你所認知嘅職責係個job ads入面寫
或你認為係呢個崗位要做嘅嘢

但世事無完美
總之老闆叫
要出糧就要做

引用:

1. 繼續加班死掂佢,甚至叫家人朋友幫手完成工作。

2. 立即辭職,轉行做地盤工人,OT最少雙工計,你一定無蝕底。

引用:
原帖由 正傻西4 於 2024-4-2 01:07 發表

1. 繼續加班死掂佢,甚至叫家人朋友幫手完成工作。

2. 立即辭職,轉行做地盤工人,OT最少雙工計,你一定無蝕底。
家下地盤咩野環境?多唔多地盤開?

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2024-4-2 06:45 發表

家下地盤咩野環境?多唔多地盤開?
環境可以,多。

樓主, 出糧嗰個叫你做乜都得, 你只可以接受, 或者唔撈

份工有冇影響你工作能力

引用:

餘果真系頂唔順咪唔做走人

引用:

咁又要睇你係乜嘢工啦,就算你覺得你好有經驗,行頭做咗好耐,而老細眼中容易搵人代替你個位,變咗你嘅經驗什麼都不是,自然佢口大你口細

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]