• 瀏覽: 14,267
  • 回覆: 117
  • 追帖: 15
+53
對上一次去上海已經係2015年,今次咁啱去開附近城市,一於黎個快閃上海2日2夜。

因為已經黎過,再加上冇乜時間,所以,完全冇做攻略,請各位見諒。

下午3點,步出虹橋高鐵站,去到指定既P10停車場,即call 車去酒店,塞車,好塞車,用左90分鐘先去到酒店,仲耐過坐地鐵。。。

去到酒店,好彩,佢地未開始清潔我間房,所以,佢即時 upgrade,唔錯唔錯,乾濕分離,圓形浴缸,仲有個小偏廳。係上海咁高消費既城市,住到咁既質素,真係超值。

Hea 一陣,浸下浴,疏下肝先!

出發!
由酒店行去豫園,都只係15分鐘,好方便。
豫園,夜晚真係好靚,好靚。

呢晚食左南翔小籠包,夠方便。

第二日瞓醒,好爽,call 車去佳家,頂,有廿幾人排緊隊

我又唔係一定要食佢,所以就食左隔離既蔥油餅同埋生煎包,唔錯,都幾好食。

食完野,過去外灘,坐2蚊雞既渡輪去黃浦江,5分鐘船程,落船,沿江邊行,景色都唔錯,不過如果夜晚就一定最靚囉。

Call 車返酒店,嘩,估佢唔到,10分鐘就由東方明珠塔過海返到酒店,爽。

又浸多次浴,出發去南京步行街,今次唔坐車,用雙腳去感受下上海市。

沿路竟然見到新疆串燒,仲要好多人幫襯,咁緊係要試下啦,等左10分鐘,好食,好好食,有機會一定要再食。

行行下,見到蟹滿樓,哈,衝入去,啖啖蟹膏,無論撈飯定撈面,都係咁好食。

食完行多陣就行到步行街,一望就係沉大城,條人龍好長,起碼4,50人,好彩食飽,唔駛排 繼續行街。

行完唔知點解,呢條步行街雖然冇乜大變化,但係,同我記憶中好唔同。。。 anyway,繼續行,行去外灘。

沿路行,行到去外灘,好靚,日景同夜景,完全2回事,夜晚真係好靚。。。

行完超累,即 call車返酒店,估唔到,竟然坐到呢架正野

成程只係30蚊,我地5個人,每人6蚊就享受到呢架咁新款既車,抵呀

瞓醒9點30 執行李,原本打算坐浮磁,不過擔心唔夠時間,最後都係 call 車去機場。

去到機場,餓餓地,早餐都未食,竟然搵到蟹黃面, 經過內心一輪交戰,最終都係屈服係蟹黃面既淫威下

真係超滿足

食飽上機,食埋飛機餐,仲有 haagen-Dazs 做甜品,完美!

今次快閃,冇乜行程,又冇乜大魚大肉,多謝各位收看。

上海D蟹黃麵真係好正,2月去佳樂湯包食,佢個蟹黃麵同蟹黃鮮肉小籠實在太好味。

附件

20240215_125613.jpg(182.41 KB)

20240215_125509.jpg(238.26 KB)

20240215_132210.jpg(189.75 KB)

引用:
原帖由 大便高達 於 2024-4-2 15:23 發表

上海D蟹黃麵真係好正,2月去佳樂湯包食,佢個蟹黃麵同蟹黃鮮肉小籠實在太好味。
冇乜品牌要求可以試吓小社區平民檔,平宜又爆汁,小餛飩都係¥12。

附件

1000037495.jpg(159.63 KB)

1000037498.jpg(251.4 KB)

1000037504.jpg(121.72 KB)

引用:
原帖由 大便高達 於 2024-4-2 15:23 發表

哎呀,早知早d 開post 啦,有經過佳樂,無人排

引用:
原帖由 windows3.1 於 2024-4-2 15:44 發表

冇乜品牌要求可以試吓小社區平民檔,平宜又爆汁,小餛飩都係¥12。
個雲吞好吸引

引用:
原帖由 Crazylowbhkguy 於 2024-4-2 16:15 發表

上海又唔係遠,下次冇人排我都要試吓😁

引用:
原帖由 windows3.1 於 2024-4-2 15:44 發表

喺上海求其搵個舊式檔口仔食個生煎包都好好味。😍😍

引用:
原帖由 Crazylowbhkguy 於 2024-4-2 16:15 發表

佳樂 D料好足。試咗佢幾樣嘢,就算普通鮮肉小籠都好好味

附件

20240215_132332.jpg(112.72 KB)

引用:
原帖由 大便高達 於 2024-4-2 16:45 發表

喺上海求其搵個舊式檔口仔食個生煎包都好好味。😍😍
係呀,求其一間都好好食

主題標籤 #上海
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]