• 瀏覽: 2,154
  • 回覆: 17
  • 追帖: 1
點解要退聘班佢哋。
第一老年化,保險費高,又要每年驗身。
第二,佢哋做得太耐,年輕人是沒機會向上流,物管界是沒新景象。
第三、權力慾影響一切人事管理運作,甚至令到長期低層缺人。
第四、是沒生產力,不願新改革。
第五、管理大廈素質差、甚至推卸責任給下屬、讓下屬不耐煩而去辭職。

公司其實要把呢班60年紀以上的大廈主管退休、甚至轉做長散工。
否則只會帶來業主的負資產、物業貶值、影響交投。

時代不同,新一代租客、住客是有期望,除非是想養佢哋一世啦!

但係後生仔唔穩定,人工加唔夠就跳槽,年年換邨長都唔係辦法喎。

老海鮮係會吞pop老點啲下屬,但關鍵時刻佢走唔甩。啲後生見勢色唔對就閃,靠唔住喎。

引用:
原帖由 書本擔憂的訊號 於 2024-4-10 08:33 發表

但係後生仔唔穩定,人工加唔夠就跳槽,年年換邨長都唔係辦法喎。

老海鮮係會吞pop老點啲下屬,但關鍵時刻佢走唔甩。啲後生見勢色唔對就閃,靠唔住喎。
好過養老。
要養老去搵香港政府。

引用:
原帖由 香港神仙 於 2024-4-10 09:10 發表

好過養老。
要養老去搵香港政府。
唔係咁講。有社會經驗的對客識得點應對,好多事容易處理好多。啲後生太自我,分分鐘招惹好多投訴番嚟你仲要同佢執手尾。又自我,又計較,不過新一代係咁你又不得不接受。唯有等佢哋响市場上接受完叢林的洗禮,學懂生存法則就會好啲。

引用:
原帖由 書本擔憂的訊號 於 2024-4-10 13:26 發表

唔係咁講。有社會經驗的對客識得點應對,好多事容易處理好多。啲後生太自我,分分鐘招惹好多投訴番嚟你仲要同佢執手尾。又自我,又計較,不過新一代係咁你又不得不接受。唯有等佢哋响市場上接受完叢林的洗禮,學懂生存法則就會好啲。
我就看不到囉。

只見啲後生日日做到死,頂唔順就走。

引用:
原帖由 香港神仙 於 2024-4-10 13:30 發表

我就看不到囉。

只見啲後生日日做到死,頂唔順就走。
做野唔會做死人,但chok住度氣會激死人。 野做唔哂,盡左力,只能放係度,自己接受,公司接受,客都要接受。

我哋呢行咁難頂係因為種慣左班西客。以前嗰句“咁嘅服務態度唔得”真係害死好多人。 呢種文化要改變。

我對住300個客同個西客講:我哋呢行唔係陪你唱歌飲酒嘅服務行業,唔到你揀誰為你提供服務,唔係你認為呢個服務得你唔好就換另外一個。 你不滿可以投訴,公司會處理,但唔到你揀誰為你提供服務。

引用:
原帖由 書本擔憂的訊號 於 2024-4-10 13:54 發表

我對住300個客同個西客講:我哋呢行唔係陪你唱歌飲酒嘅服務行業,唔到你揀誰為你提供服務,唔係你認為呢個服務得你唔好就換另外一個。 你不滿可以投訴,公司會處理,但唔到你揀誰為你提供服務。
咁換人囉!不換就捱炳。

引用:
原帖由 香港神仙 於 2024-4-10 14:05 發表

咁換人囉!不換就捱炳。
我無換人,亦無捱炳。 做呢行係可以唔駛做到咁無樽鹽的。

你做到野,你勤力做野,可以做番個人的。

引用:
原帖由 書本擔憂的訊號 於 2024-4-10 13:54 發表

你公司唔換人,
人哋咪換公司囉!

引用:
原帖由 香港神仙 於 2024-4-9 09:30 發表

點解要退聘班佢哋。
第二,佢哋做得太耐,年輕人是沒機會向上流,物管界是沒新景象。
第五、管理大廈素質差、甚至推卸責任給下屬、讓下屬不耐煩而去辭職。

公司其實要把呢班60年紀以上的大廈主管退休、甚至轉做長散工。

時代不同, ...
睇完你啲鳩噏真係得淡笑
1)管理層驗身?噏乜9呀?
2)年輕人是沒機會向上流?你係有料嘅,上層自然會畀你踢落嚟,你係廢嘅,個位空咗都唔輪到你!
3)權力慾影響一切人事管理運作,甚至令到長期低層缺人?噏乜9?
4)冇生產力,不願新改革?食蕉生產啲咩?改革啲咩?
5)管理大廈素質差?甚至推卸責任給下屬?讓下屬不耐煩而去辭職?點管理大廈無公司政策㗎咩?係個高層去主導定公司政策主導?你呢啲低食蕉,淨係識鳩噏,返工時間喺香討鳩噏,你好意思話人?

咩話?
食蕉會令業主負資產、物業貶值、影響交投?
你瞓N醒未呀?

引用:
原帖由 BNOer好N淒涼 於 2024-4-19 10:56 發表

睇完你啲鳩噏真係得淡笑
1)管理層驗身?噏乜9呀?
2)年輕人是沒機會向上流?你係有料嘅,上層自然會畀你踢落嚟,你係廢嘅,個位空咗都唔輪到你!
3)權力慾影響一切人事管理運作,甚至令到長期低層缺人?噏乜9?
4)冇生產力,不願新改革?食蕉生產啲咩?改革啲咩?
5)管理大廈素質差?甚至推卸責任給下屬?讓下屬不耐煩而去辭職?點管理大廈無公司政策㗎咩?係個高層去主導定公司政策主導?你呢啲低 ...
你識得啲乜呀。
物管你都冇做過啦!
商廈、住宅、工廈、旅遊區。
點樣運作呀,你咁曉?

引用:
原帖由 香港神仙 於 2024-4-19 11:09 發表

你識得啲乜呀。
物管你都冇做過啦!
商廈、住宅、工廈、旅遊區。
點樣運作呀,你咁曉?
我識得啲乜,
識得𨳒到你駁唔到囉!
我就逐點D7你!
你就鳩噏句:你識得啲乜呀
高下立判啦廢柴!

引用:
原帖由 香港神仙 於 2024-4-9 09:30 發表

點解要退聘班佢哋。

時代不同, ...
仲以為你講物業管理的管理層。
一個60歲的走左由一個50歲的頂上, 咁咪又耍等十年下一級先可以上位?
其實間間公司個組織架構都係金字塔呁樣, 你倒不如努力表現, 畀公司升你去第二個盤做主管好過啦。

引用:
原帖由 fwjlxh 於 2024-4-23 12:40 發表

仲以為你講物業管理的管理層。
一個60歲的走左由一個50歲的頂上, 咁咪又耍等十年下一級先可以上位?
其實間間公司個組織架構都係金字塔呁樣, 你倒不如努力表現, 畀公司升你去第二個盤做主管好過啦。
你搞錯晒。
是公司不想養班老野,要佢哋早些退休。
保額高、長期服務金高,要佢哋提早退休。
就算請過後生的,都沒問題。
都是$作怪。

鍵盤翻頁
左右