• 瀏覽: 2,833
  • 回覆: 76
+5
??

青欖8粒,1個桔餅,2快仔果皮(唔洗成個),飲2日,晚飯後飲
青欖找刀背柏一下,桔餅要洗,哂糖切4至8塊,果皮去白囊,4碗水煮成1碗水(大約煲9至10個字時間)
第一日飲有機會吐痰,係煲茶顏色,第二日唔會

我睇完西醫,之後同中醫,都係你咁,去開街市,見d老人家汁左一次比老公飲,好左8成,之後汁多次,咁我為有去買,個人教我兩次就好,咁我咪試下,點知真係好

引用:
原帖由 Katrinang 於 2024-4-19 18:03 發表

青欖8粒,1個桔餅,2快仔果皮(唔洗成個),飲2日,晚飯後飲
青欖找刀背柏一下,桔餅要洗,哂糖切4至8塊,果皮去白囊,4碗水煮成1碗水(大約煲9至10個字時間)
去邊度買青欖同吉餅?

引用:
原帖由 Katrinang 於 2024-4-19 21:04 發表

我睇完西醫,之後同中醫,都係你咁,去開街市,見d老人家汁左一次比老公飲,好左8成,之後汁多次,咁我為有去買,個人教我兩次就好,咁我咪試下,點知真係好
中醫話你咩?
我聽人講呢d有可能係慢性支氣管炎,不斷制出白色口水泡痰, 好煩!!

引用:
原帖由 Katrinang 於 2024-4-19 21:04 發表

中醫話你咩?
我聽人講呢d有可能係慢性支氣管炎,不斷制出白色口水泡痰, 好煩!!

引用:
原帖由 mayychan 於 2024-4-19 21:13 發表

中醫話你咩?
外感後遺症

引用:
原帖由 newphone 於 2024-4-20 00:28 發表

外感後遺症
外感即冷感冒定熱感冒?

引用:
原帖由 Katrinang 於 2024-4-19 18:03 發表

邊度買青欖同吉餅?

引用:

用保溫杯焗又得唔得? 唔得閒煲

引用:
原帖由 mayychan 於 2024-4-20 09:06 發表

外感即冷感冒定熱感冒?
冷感, 熱冒
都有機會留條多痰手尾

引用:
原帖由 newphone 於 2024-4-20 10:15 發表

冷感, 熱冒
都有機會留條多痰手尾
點解會咁架? 我以前感冒,未試過咁?

引用:
原帖由 mayychan 於 2024-4-20 10:34 發表

點解會咁架? 我以前感冒,未試過咁?
細菌, 病毒會變, 不出奇

引用:

青欖同吉餅你邊度買?

街市(買士伏令,牛大利,煲湯舖,全部買齊)
不過我聽人講有d舖冇桔餅,要去藥材舖買
唔可以焗,要煲

鍵盤翻頁
左右