• 瀏覽: 43,140
  • 回覆: 26
唔知買澳門>香港的, 有冇“補水”?

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2024-5-10 12:36 發表

唔知買澳門>香港的, 有冇“補水”?
比我買澳門回香港的金巴車飛,我會用alipay hk或WeChatpay hk,因為一定會轉返做港幣。

用八達通係無水補,
想俾少d,
用澳門通或澳門幣

引用:
原帖由 奪命波王 於 2024-5-10 14:39 發表

用八達通係無水補,
想俾少d,
用澳門通或澳門幣
即係同俾港紙一樣, 揾笨柒!

citibank 八達通15%回贈 唔知計唔計金巴呢。 

引用:
原帖由 tkm1123 於 2024-5-12 11:22 發表

citibank 八達通15%回贈 唔知計唔計金巴呢。 
和信用卡簽賬一樣~

引用:
原帖由 冼拿 於 2024-5-10 13:04 發表

比我買澳門回香港的金巴車飛,我會用alipay hk或WeChatpay hk,因為一定會轉返做港幣。
這幾年在澳門消費全用微信支付了,少數怕長計,需然去得玩唔至在,但多謝也沒一聲的,你問下屌番你岸九呀。

引用:
原帖由 seaapex 於 2024-5-14 15:01 發表

這幾年在澳門消費全用微信支付了,少數怕長計,需然去得玩唔至在,但多謝也沒一聲的,你問下屌番你岸九呀。
所以上年開始,我係澳門消費9成都係用alipay hk,係增值澳門通用港幣增值。

引用:
原帖由 冼拿 於 2024-5-14 15:07 發表

所以上年開始,我係澳門消費9成都係用alipay hk,係增值澳門通用港幣增值。
微信該可當澳門通用,該支付寶也可以,支付寶深圳可用,一樣有折扣。

引用:
原帖由 seaapex 於 2024-5-14 15:09 發表

微信該可當澳門通用,該支付寶也可以,支付寶深圳可用,一樣有折扣。
alipay hk可以係澳門搭巴士,但見有版友講過無轉乘優惠,同埋唔清楚有冇3蚊或4蚊的搭車優惠,如果連第2樣都無,咁我用港幣增值澳門通搭車,會抵過用alipay hk搭車(我一年去澳門3次以上),WeChatpay hk 我就唔清楚可唔可以係澳門搭車喇。

引用:
原帖由 冼拿 於 2024-5-14 15:14 發表

alipay hk可以係澳門搭巴士,但見有版友講過無轉乘優惠,同埋唔清楚有冇3蚊或4蚊的搭車優惠,如果連第2樣都無,咁我用港幣增值澳門通搭車,會抵過用alipay hk搭車(我一年去澳門3次以上),WeChatpay hk 我就唔清楚可唔可以係澳門搭車喇。
剛看了微信小程式,有澳門乘車碼,電子支付真好用

引用:
原帖由 seaapex 於 2024-5-14 15:25 發表

剛看了微信小程式,有澳門乘車碼,電子支付真好用
我覺得買張澳門通,
已好方便,週圍到可增值,
搭巴士有優惠,
已無需要用其他電子支付渠道

引用:
原帖由 冼拿 於 2024-5-14 15:14 發表

除咗澳門通實體卡和mPay之外,搭巴士其他支付方式一律全費($6),亦沒有轉乘優惠。輕軌暫時只支援現金、澳門通實體卡、輕軌通卡。

主題標籤 #澳門 #香港
鍵盤翻頁
左右