• 瀏覽: 22,831
  • 回覆: 141
  • 追帖: 2
話說母親節當晚,一家三口落去屯門西鐵站商場一場燒肉站慶祝,自助點餐用餐限時一個鐘。
人均$150左右,坐落食嘢都正正常常,食咗20分鐘之後,啲(後生仔)侍應開始嚟料,開始收已清空生肉碟。嘩,收碟時碟啲血水滴落豉油碟上,已經想吊。再過5分鐘左右,在進餐途中,同一侍應跨過我手臂係面前收生肉碟,真係火都嚟埋。
已經限時一個鐘,唔使咁呀,不停收碟,店舖完全沒有飲食禮貌,客人有需要就會叫你收碟架啦,得一個鐘用餐,但都要催枱,香港飲食真係已死。

啲侍應有無接受過訓練?從來都無見過,跨過隻手係我進食時收碟,仲要係粒聲都唔出,直接跨過嚟收。
後生仔心情唔好就唔好返工啦,返屋企休息吓,返得工就唔該交個心出嚟做。

引用:
原帖由 HHHUUU 於 2024-5-13 05:52 發表

話說母親節當晚,一家三口落去屯門西鐵站商場一場燒肉站慶祝,自助點餐用餐限時一個鐘。
人均$150左右,坐落食嘢都正正常常,食咗20分鐘之後,啲(後生仔)侍應開始嚟料,開始收已清空生肉碟。嘩,收碟時碟啲血水滴落豉油碟上,已經想吊。再過5分鐘左右,在進餐途中,同一侍應跨過我手臂係面前收生肉碟,真係火都嚟埋。
已經限時一個鐘,唔使咁呀,不停收碟,店舖完全沒有飲食禮貌,客人有需要就會叫你收碟架啦,得一個鐘 ...
講真一句 限時1個鐘就唔應該去食啦 你係增加咗人哋餐廳嘅工作負擔

引用:
原帖由 HHHUUU 於 2024-5-13 05:52 發表

已經限時一個鐘,唔使咁呀,不停收碟,店舖完全沒有飲食禮貌,客人有需要就會叫你收碟架啦,得一個鐘 ...
你吾系系酒店五星級服務呀
個個等叫先收野
10萬個伙計先搞得掂

一個鐘肯定唔會入去食, 點解呢d 濕9 餐廳仲未執?

做得限時1個鐘即是叫你要食就食快啲唔好阻住佢做下輪,拿拿聲收嘢再搞啲小動作等你快啲走。

引用:

想問點為之跨過你隻手收碟,係咪你既左手  邊?

部份餐飲業界的服務真係似茶記水準,所以都絕小出街食

去茶記食過晚飯,有水準得多

限時一個鐘

老闆自己將軍自己無棋

香港pk店

如果係後生女侍應就好d囉

佢係巧取(隻碟)豪奪(餐費),高手嚟。

引用:

喺香港食飯預咗受氣,個心會好過D

引用:
原帖由 ATA0075 於 2024-5-13 09:02 發表

去茶記食過晚飯,有水準得多
我上星期去大興晚飯,叫咗兩個餸,等咗半個鐘都未嚟,兩個餸都漏單

主題標籤 #母親節
鍵盤翻頁
左右