• 瀏覽: 16,531
  • 回覆: 33
  • 追帖: 2
想問下,如果對方當時無送院無受傷,跟住我同佢私了,簽左和解紙寫明互不追究,佢事後可唔可以再話頸痛民事索償我?

睇左,即係我就算寫明和解金包埋醫藥費,對方都可以照索償?

和解紙只包財物,人身受傷,三年內可以claim 你,寫明包醫藥費都無用,但當然技術上要claim 都不容易,成本太高未必會做

引用:
原帖由 火暴身才 於 2024-5-14 00:28 發表

想問下,如果對方當時無送院無受傷,跟住我同佢私了,簽左和解紙寫明互不追究,佢事後可唔可以再話頸痛民事索償我?
佢告你, 要看佢有什麼理據. 
講大話話你強迫佢簽, 或者和解紙內條款有漏洞或不清晰.

你咁問一問,都令我想知道可唔可以再索償

姐係和解紙當時有寫明連醫藥費都要再賠??

這類和解協議會否排除了涉案人士向警方報案的權利?
和解協議是雙方在民事基礎上釐定的合約。警方的調查則屬於刑事的範疇。民事上和解不能排除刑事責任

讓我們看看一個相當極端的假設情況:一個駕駛者危險地駕駛車輛撞上您的超級跑車,導致您的超級跑車完全報銷,甚至做成您的身體永久傷殘;但是,出於不知甚麼原因,您與該駕駛者達成了和解協議,您不要求他任何賠償,反而向他支付了100萬美元。這個和解協議對您當然具約束力;但這不能否定該駕駛者危險駕駛的事實,也不能阻止警方對他提出檢控。在該和解協議中,雙方可能已經同意不會向警方報告事故。但即使您已同意不向警方報案,該等協議亦無效力,因為它可能構成了妨礙司法公正的罪行。

我由細到大睇tvb學, 有錢唔係大晒

簽署和解書並唔代表責任已完。
涉案者如果事後先發現受傷,受傷既一方仍然有權利向對方追究。
但要注意既係,和解有機會影響保險理賠

引用:
原帖由 天使高高B 於 2024-5-14 12:50 發表

簽署和解書並唔代表責任已完。
涉案者如果事後先發現受傷,受傷既一方仍然有權利向對方追究。
但要注意既係,和解有機會影響保險理賠
最慘係簽咗和解,無報三保,咁就麻煩了。

有人受傷要報警先,等法庭判咗先可追索。

冇報警,事後先話受傷索償好難告得入,因之後係其它地方受傷都可以。

揾律師好d

引用:

除非律師在場簽文件啦,私下應該唔得。

引用:

事隔咁多年對方已很難追討,最重要是當年發生意外後的驗傷報告點寫,就算追討都需要對方有相關的傷患治療記錄係與當年意外有關,唔係靠把口講。

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2024-5-14 11:13 發表

和解紙只包財物,人身受傷,三年內可以claim 你,寫明包醫藥費都無用,但當然技術上要claim 都不容易,成本太高未必會做
同埋之後要證明個傷or個問題百分百係由當時嘅車禍引致,都幾難

鍵盤翻頁
左右