• 瀏覽: 3,873
  • 回覆: 19
  • 追帖: 1
見工被問覺得星期六當值係點樣既事。我當時有些緊張亂答,我話只要係我職責就無問題,個hr呆了呆。想問下星期六當值是不是職責一部份?? 想問下咁樣答係咪有好大問題??

引用:
原帖由 何澳 於 2024-5-14 07:55 發表

見工被問覺得星期六當值係點樣既事。我當時有些緊張亂答,我話只要係我職責就無問題,個hr呆了呆。想問下星期六當值是不是職責一部份?? 想問下咁樣答係咪有好大問題??
輪班啫

引用:
原帖由 505249341 於 2024-5-14 08:07 發表

輪班啫
師兄你覺得咁樣答岩唔岩?

引用:

佢招聘廣告上有無提過星期六需要番?  shift?  定係佢突然加出黎問呢句?  若突然加上問你星期六番工, 你咁答, 我覺得無問題. 
請人時, 職責, 番工時間, 人工, 一次過講清楚最好, 廢事做少做多, 雙方都唔舒服.

引用:
原帖由 旦扭 於 2024-5-14 13:53 發表

佢招聘廣告上有無提過星期六需要番?  shift?  定係佢突然加出黎問呢句?  若突然加上問你星期六番工, 你咁答, 我覺得無問題. 
請人時, 職責, 番工時間, 人工, 一次過講清楚最好, 廢事做少做多, 雙方都唔舒服.
佢咁問梗係工作問題喇
即係有特發機會星期六當值
問下你有無問題先
如果你排斥就下一位

引用:
原帖由 旦扭 於 2024-5-14 13:53 發表

師兄距求職廣告有講到星期六可能需要當值,我答佢只要係我既職責就無問題
我覺得星期六可能當值係職責一部份,你覺得我咁樣認岩唔岩

引用:
原帖由 何澳 於 2024-5-14 16:58 發表

師兄距求職廣告有講到星期六可能需要當值,我答佢只要係我既職責就無問題
我覺得星期六可能當值係職責一部份,你覺得我咁樣認岩唔岩
無問題
佢都係睇你第一反應
吾系好大拒絕反應,都無問題

引用:
原帖由 505249341 於 2024-5-14 17:17 發表

無問題
佢都係睇你第一反應
吾系好大拒絕反應,都無問題
多謝解答。
個hr講星期六可能要當更,問我覺得咁樣係點樣一件事? 我答只要係我職責就無問題。師兄但係我咁樣答完,個hr靜左,好似要我補充,唔通咁樣答唔岩。

引用:
原帖由 何澳 於 2024-5-14 19:31 發表

多謝解答。
個hr講星期六可能要當更,問我覺得咁樣係點樣一件事? 我答只要係我職責就無問題。師兄但係我咁樣答完,個hr靜左,好似要我補充,唔通咁樣答唔岩。
可能你系第一個接受
所以好驚奇

引用:
原帖由 505249341 於 2024-5-15 00:23 發表

可能你系第一個接受
所以好驚奇
可能係。多謝師兄解答。師兄我見這個位係社福機構二級工人位。
面試個日hr亦問左一條情境題,條情境題問你在counter當值,有人問野嘈完巴閉,你點做? 我答hr 首先安撫距情緒,等距平靜下來,問距詢問甚麼,然後通知相關職員處理。如果距無平靜落黎,我就通知上司處理。師兄你覺得我咁樣答有無問題??

咁份工既求職廣告有寫明加班,師兄想問下加班算唔算職責一部分??

引用:
原帖由 何澳 於 2024-5-15 10:25 發表

可能係。多謝師兄解答。師兄我見這個位係社福機構二級工人位。
面試個日hr亦問左一條情境題,條情境題問你在counter當值,有人問野嘈完巴閉,你點做? 我答hr 首先安撫距情緒,等距平靜下來,問距詢問甚麼,然後通知相關職員處理。如果距無平靜落黎,我就通知上司處理。師兄你覺得我咁樣答有無問題??

咁份工既求職廣告有寫明加班,師兄想問下加班算唔算職責一部分??
正確
咁肯加班系正面既

引用:
原帖由 505249341 於 2024-5-15 15:31 發表

正確
咁肯加班系正面既
多謝解答。我初時以為加班不算是職責一部份。

引用:

有機既
但都要睇你對手

引用:
原帖由 505249341 於 2024-5-15 16:00 發表

有機既
但都要睇你對手
師兄我答只要係職責就無問題,咁樣個hr知道我願意星期六當更嗎??

引用:
原帖由 何澳 於 2024-5-15 16:12 發表

師兄我答只要係職責就無問題,咁樣個hr知道我願意星期六當更嗎??
梗係
有d人會拒絕
果d吾使諗

鍵盤翻頁
左右