• 瀏覽: 2,616
  • 回覆: 24
日式咖哩牛肉飯……

附件

D3B8B21F9C02741DF10C0BFECC09A4A9.jpg(200.55 KB)

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

正喎

冇乜肉

引用:
原帖由 9個永恆的美人 於 2024-5-15 18:30 發表

冇乜肉
日式咖哩基本上係冇咩肉㗎,主要係汁同薯仔粒,紅蘿白粒…… 唔同一般咖哩,大大舊肉……仲有切得好細粒。

其實日式咖喱,係咪比較甜一啲呢?

引用:
原帖由 A1000 於 2024-5-15 19:04 發表

其實日式咖喱,係咪比較甜一啲呢?
係呀,比較甜,而且不辣……當然辣亦有嘅。

引用:
原帖由 東方紅 於 2024-5-15 19:05 發表

係呀,比較甜,而且不辣……當然辣亦有嘅。
咁耐好似試過一次半次但係對日式架哩麻麻地以前有一套日本劇嗰個男主角同女主角成日都話去食架哩飯,所以我細個好想試下但係我覺得麻麻地。

引用:
原帖由 東方紅 於 2024-5-15 18:09 發表

日式咖哩牛肉飯……
點解唔加隻溫泉蛋

引用:

日式咖哩牛肉飯……
夠不夠辣? 💪🏻😠,賣相的確好

點解唔開鋪頭?

引用:
原帖由 A1000 於 2024-5-15 19:06 發表

咁耐好似試過一次半次但係對日式架哩麻麻地以前有一套日本劇嗰個男主角同女主角成日都話去食架哩飯,所以我細個好想試下但係我覺得麻麻地。
我第一次食日式咖哩,係響東京迪士尼,記得那年還是第一年剛開業,就響園內食,感到日式咖哩係甜的,但講明咖哩雞飯,裡面幾乎找不到一粒雞肉,有啲都只是四分一粒的碎雞肉而已,而且不會多過三四小粒。 自此後,我都認定日式咖哩係冇肉的。

引用:
原帖由 MarkIV 於 2024-5-15 21:26 發表

點解唔開鋪頭?
mark兄,冇本事……

引用:
原帖由 apple_green 於 2024-5-15 20:51 發表

夠不夠辣? 💪🏻😠,賣相的確好
唔辣的,日式咖哩醬有辣,但我不喜歡那種辛辣味,不如不辣好了。

引用:
原帖由 淨骨頭 於 2024-5-15 20:28 發表

點解唔加隻溫泉蛋
冇預先整……

引用:

日式咖哩牛肉飯……
現成嘅 定係 買醬自己加料?

主題標籤 #咖哩 #日式
鍵盤翻頁
左右