• 瀏覽: 208,725
  • 回覆: 5,791
  • 追帖: 13
+399
本主題由 版務管理 於 2024-5-24 16:44 加入精華
此主題為劇集《繁花》討論區 ,歡迎會員一齊討論。 
《繁花》主演陣容包括內地演員胡歌、馬伊琍、唐嫣、辛芷蕾等等,劇本改編自金宇澄同名小說,講述充滿機遇與希望嘅90年代上海,阿寶(胡歌飾)憑敢拚敢做及忠厚個性成為上海灘叱吒一時嘅寶總,直至神祕女子李李(辛芷蕾飾)出現令寶總事業與人際關係面臨考驗。雖然背景於上海,但礙於90年代都係香港發展蓬勃嘅開始,其中各種城市文化亦影響各地一班年輕人,因此香港和上海喺90年代關係密切。
《繁花》台前幕後團隊亦有唔少香港影視界精英,包括曾憑《臥虎藏龍》獲奧斯卡最佳攝影嘅香港著名攝影師鮑德熹擔任攝影指導、曾與王家衛多次合作既陳勳奇等等。《繁花》製作非常認真,拍攝耗時3年多,為還原上海90年代黃河路嘅繁華盛世情境,劇組搭建一比一比例實景並加入電腦特效,令效果更真實,加上演員全程用上海話拍攝,使觀眾更易代入90年代上海氛圍。而翡翠台播出時,將提供普通話主聲道及上海話次聲道選擇。

https://www.youtube.com/watch?v=gtS8DzYSXq8

播出日期:2024年6月3日起
播出時間:逢星期一至五 21:30-22:30

進入香討影片區

有上海話,有中文字幕喎!😏

就快有得睇

王家衛啲戲我有保留

時裝劇終于來

無廣東話,激死班黃狗

昨晚看完大結局了。 
很好看。 最愛玲子這角色

引用:
原帖由 hundredhundred 於 2024/5/26 11:20 發表

王家衛啲戲我有保留
這部很精彩。 其實王家衛當年「旺角卡門」就已經証明他拍商業片沒有問題。

「繁花」開始時節奏慢。 要等大約汪小姐離開27號就情節加快和內容更豐富精彩。

爺叔是商業手段的高手。 不過, 對汪小姐那故事太絕了。 她已經離開華東。 就留一線生存希望吧。 手段不需要做到咁絕。如果她成功在限期前爭取到也是她的本事。

辛梓蕾係咪海棠朵朵?

引用:
原帖由 kimtaichee00001 於 2024-5-29 21:07 發表

辛梓蕾係咪海棠朵朵?

引用:
原帖由 archress 於 2024-5-24 18:45 發表

有上海話,有中文字幕喎!😏
橫店普通話我都唔係全部識聽,我都會直接睇上海話

呢套好似真係好正,要睇下

我會睇,希望字幕大隻D😅

先投訴廣管局,有冇違反條例在廣東話頻道播放普通話節目

然後轉台睇姜濤

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2024-5-31 21:35 發表

橫店普通話我都唔係全部識聽,我都會直接睇上海話
上海話B li ba la好吵耳