• 瀏覽: 7,404
  • 回覆: 69
  • 追帖: 2
想問呢度噤多位師兄,如果我唔小心喺停車場hi花左人地架車嘅泵把(車內無人),當時同車主deal左和解(未簽和解書),車主要求返原廠整,原廠開左報價單(大約15000),車主就要求我按報價單比錢。

我要求見正式收據先比錢、或者到時我親身去原廠比錢,但車主拒絕,話佢無必要提供收據,同埋唔肯比我去原廠比錢。

我懷疑車主本根本唔打算去拎原廠整,所以提供唔到原廠收據,只有報價單。

我並無話過唔賠錢,只要求按收據比錢。
請問呢個情況,我係咪無權問車主拎維修嘅收據?而只可以按車主要求,佢話幾多就幾多?

其實你認為15000合理,就比錢簽和解,不合理就claim保險,你唔需要理佢係咪返原廠整,佢亦真係冇必要比單你睇.

你話要見收據先肯畀錢即係話實報實銷, 人哋真係睬你都傻, 人哋肯同你和解你已經算好彩。 萬五蚊畀咗就算, 你撞到人哋架車,人哋又要去攞時間維修,架車價值又跌咗, 呢都係人哋嘅成本, 點樣實報實銷

引用:
原帖由 guitar_gami 於 2024-6-1 21:38 發表

想問呢度噤多位師兄,如果我唔小心喺停車場hi花左人地架車嘅泵把(車內無人),當時同車主deal左和解(未簽和解書),車主要求返原廠整,原廠開左報價單(大約15000),車主就要求我按報價單比錢。

我要求見正式收據先比錢、或者到時我親身去原廠比錢,但車主拒絕,話佢無必要提供收據,同埋唔肯比我去原廠比錢。

我懷疑車主本根本唔打算去拎原廠整,所以提供唔到原廠收據,只有報價單。

我並無話過唔賠錢,只 ...
樓主,對家睇住你嚟食,你報保險,墊底8000,老不2000,無咗至少3年NCB,計埋都差唔多15000,仲要孭老不5分,如果唔想孭老不,直接比錢就乾手淨腳,如果寧可被告老不都唔益對家,咁就同對家講報警,你報保險,叫對家慢慢等一兩年。

賠出去就唔好理人地整唔整、想要單咪話你都要單、見單找數係正常過正常

引用:
原帖由 guitar_gami 於 2024-6-1 21:38 發表

你攪咁多嘢為乜?嗰皮幾嘢,就算車係明袋唔整又點?總之你對佢架車做成嘅選失就係要15000補償。

對方由得佢,唔整照繼續楂你冇權過問。

俾唔錢佢、告你欠債都唔怕、只要話無單無收據
拎張紙寫名同id、日期、銀碼、用途、你就要磅水、使乜要車行果張

報保險唔好理佢最多扣ncb

多謝各位大佬嘅意見,其實都明白和解係咩一回事,最初傾嘅時候有問過對方會唔會考慮車房整,對方話唔接受,只會原廠整,仲拎埋報價單,噤我都覺得ok,比我要整都拎返原廠啦,貴少少都要比架啦,始終係自己hi到人。

我知道佢係可以一開始就同我講“整唔整唔洗同我交代,總之我就係要萬五”,但因為對方好堅稱“一定會拎返原廠”、“只接受拎返原廠整”,所以當時我先接受呢個金額。

當我問車主要維修單準備比錢,佢開始發爛渣,當中睇得出佢其實唔打算返原廠,甚至唔整都仲得。

見到有師兄話有權唔比收據,亦有師兄話見單比錢好正常,我搵左一晚資料,似乎車主係真係無需要提供收據。

都知自己廢話多,我最後會選擇交返比警方同保險處理,多謝各位意見。

正常3000元搞掂

引用:
原帖由 guitar_gami 於 2-6-2024 06:47 發表

多謝各位大佬嘅意見,其實都明白和解係咩一回事,最初傾嘅時候有問過對方會唔會考慮車房整,對方話唔接受,只會原廠整,仲拎埋報價單,噤我都覺得ok,比我要整都拎返原廠啦,貴少少都要比架啦,始終係自己hi到人。

我知道佢係可以一開始就同我講“整唔整唔洗同我交代,總之我就係要萬五”,但因為對方好堅稱“一定會拎返原廠”、“只接受拎返原廠整”,所以當時我先接受呢個金額。

當我問車主要維修單準備比錢,佢開始發 ...
吓,為咗自己心理平衡啲寧願唔要NCB同五分?

我佩服你👍🏻👍🏻👍🏻

引用:
原帖由 U-Transit 於 2024-6-2 08:14 發表

吓,為咗自己心理平衡啲寧願唔要NCB同五分?

我佩服你👍🏻👍🏻👍🏻
你是縱容這些混蛋

同類情況,另一個朋友都係收左個P牌5500。

萬5我係覺得好貴,本來比錢想息事寧人,正常花左少少,係唔洗噤貴,對方搵原廠報價拆除新換噴翻噴,我都覺唔緊要啦,始終係自己hi到人在先,理得人地想換乜。

我只係想見收據比錢,對方秒發爛渣,比錢事少,條氣唔順事大。

應該和解唔成架喇。

過萬,俾我都報保險,一拍兩散

引用:

大佢話交比保險公司攪,佢就收皮㗎啦!

鍵盤翻頁
左右