• 瀏覽: 7,359
  • 回覆: 40
  • 追帖: 1
以前返嗰份工可以話係手停口停,所以近兩三年可以話係冇點放過假咁濟,更莫講話去旅行。但半年前有幸搵到依家份工,又做得好好地,終於有正常嘅上班時間,有得請年假,終於可以同老婆、小朋友趁暑假去旅行,雖然筆直唔係話多,但可以一家人搭飛機去玩真係好感動又感恩

引用:
原帖由 LamLam利 於 2024-6-5 15:34 發表

以前返嗰份工可以話係手停口停,所以近兩三年可以話係冇點放過假咁濟,更莫講話去旅行。但半年前有幸搵到依家份工,又做得好好地,終於有正常嘅上班時間,有得請年假,終於可以同老婆、小朋友趁暑假去旅行,雖然筆直唔係話多,但可以一家人搭飛機去玩真係好感動又感恩
手停口停?
係冇時間去旅行, 還是冇錢去旅行?

相信小朋友一定好期待啦,師兄記得提早請假喎,仲有唔夠兩個月就到暑假

小朋友一定好開心好興奮,
留翻一d美好回憶~~
所以話經常都好搖擺,經濟壓力大,
想轉工,但宜家份工時間又好,可以就到小朋友

可以陪到小朋友係好開心既回憶 加油

Budget多少問題唔大, 旅行總有各種玩法, 依家咁多平機票, 大灣區航空都好多promotion, 唔知你一家幾口, 不過佢有三人同行優惠呀

而且日本yen平、台灣、泰國呢啲洗費都唔高, 都可以玩得好開心啦

引用:
原帖由 LamLam利 於 2024-6-5 15:34 發表

暑假好責

引用:

恭喜晒你
我都覺得帶小朋友出外走走,見吓世界各地唔同嘅地方對佢哋眼界嚟講都係幾重要

引用:

正面思惟

引用:

香港人真係奇怪,係要去下旅行先覺得自己係正常人!

引用:
原帖由 ABBA9999 於 2024-6-10 14:07 發表

全世界195個國家, 以面積計算,香港排名187

豆膶咁大嘅一個城市,做父母嘅有能力有時間嘅話,固然想帶小朋友出去見識世界

有乜問題?

引用:
原帖由 ppig22 於 2024-6-7 10:04 發表

Budget多少問題唔大, 旅行總有各種玩法, 依家咁多平機票, 大灣區航空都好多promotion, 唔知你一家幾口, 不過佢有三人同行優惠呀

而且日本yen平、台灣、泰國呢啲洗費都唔高, 都可以玩得好開心啦
南韓同近年新興嘅越南, 消費都好抵, 而且越南更加接近香港, 可以一去。

如果假期日數唔多, 由香港坐高鐵上去近至深圳廣州等大灣區城市, 遠少少去到桂林, 南寧, 長沙, 汕頭, 廈門等地玩四五日, 亦係性價比高嘅選擇。

引用:
原帖由 Kai_Fong 於 2024-6-10 15:06 發表

南韓同近年新興嘅越南, 消費都好抵, 而且越南更加接近香港, 可以一去。

如果假期日數唔多, 由香港坐高鐵上去近至深圳廣州等大灣區城市, 遠少少去到桂林, 南寧, 長沙, 汕頭, 廈門等地玩四五日, 亦係性價比高嘅選擇。
有平有貴啦,韓國同越南都可以豪玩 😅

引用:
原帖由 ABBA9999 於 2024-6-10 14:07 發表

點為之正唔正常,人家開心咪正常
一家齊整去旅行,日後都係開心回憶

恭喜

鍵盤翻頁
左右