• 瀏覽: 26,816
  • 回覆: 74
  • 追帖: 1
+7
文書助理CA起薪點太低。如果將工作整合為 2 ACO 做 3 CA工作,會不會傾向請 ACO,而CA日漸減少,好多年後CA變成「少數民族」?

冇乜前景
只係中佬,C9 收容所
因為如果出面做開文員沙呀零升不到經理,你就被淘汰,
但係政府就係要呢D入尼做長期高級文員,
不過初初人工預二皮左右,至少十年先三皮

引用:
原帖由 gfb12d31dbfe6 於 2024-6-6 00:10 發表

文書助理CA起薪點太低。如果將工作整合為 2 ACO 做 3 CA工作,會不會傾向請 ACO,而CA日漸減少,好多年後CA變成「少數民族」?
完全正確~

政府...已經向各部門明確指示可用3個CA空缺換取2個ACO到位。

應該CA...會跟隨OA後塵步入自然流失程序,由中五ACO代替。

宜家個個...都DSE保證中六學歷,ACO可以提升要求同時提升起薪點配合招聘人才。

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2024-6-6 09:23 發表

冇乜前景
只係中佬,C9 收容所
ca只係初級文員
aco先係文員

重點係人工啱啱高過單人申請公屋嘅入息上限呀,入職後得嘅多定失嘅多?自己諗

引用:
原帖由 gfb12d31dbfe6 於 2024-6-6 00:10 發表

點會,比心機做署長都俾你做到

你咪玩啦政府工僅有人做㗎

書都唔洗讀 所謂不學無術
RR 下3皮了此餘生
好過係大海四圍撲 
到老做食蕉 清潔

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2024-6-6 09:23 發表

冇乜前景
只係中佬,C9 收容所
做呢啲點先買到荃沙垃

有糧出便可

引用:

私人公司...點可能俾到二萬六請一個中四初級文員,三萬五請一個中五普通文員架?!

引用:
原帖由 lokalok 於 2024-6-6 15:18 發表

重點係人工啱啱高過單人申請公屋嘅入息上限呀,入職後得嘅多定失嘅多?自己諗
考慮得好透徹。 低質工如果剛過公屋入息限額的確係不應該做!

做CA,原全唔洗用腦,毫無工作壓力

而家十九幾間大學,年年咁Q多大學生/大專生畢業,
有個低門檻既工比佢地都好既  
但CA既招聘流程就應該簡化,
或直接取消CA招聘,由ACO既落選人仕去fill,
肯既就fill,唔肯既就byebye,再無waiting

引用:
原帖由 phmo 於 2024-6-7 08:47 發表

考慮得好透徹。 低質工如果剛過公屋入息限額的確係不應該做!
中四...要求有月薪26,590算非常好嘅文書工作。

公屋...一來你未必係單身去申請,二來入職後有公務員公屋/綠表,又有NCA現金房屋津貼!

先入先享受~

鍵盤翻頁
左右