• 瀏覽: 15,052
  • 回覆: 61
+15
就嚟又到端午節,咁啱同朋友講起大家食糉嘅習慣,我就慣咗唔理係鹼水定鹹肉,我都會一筆落糖同糖漿嘅,我朋友話我依個食法好奇怪,佢反而係會落豉油
想問下大家食糉鍾意落啲咩,鍾意甜啲定咸啲?

鋤禾日當午,上課仿真辛苦,一本小破書,一坐一下午
引用:
原帖由 Neva 於 2024-6-6 17:19 發表

就嚟又到端午節,咁啱同朋友講起大家食糉嘅習慣,我就慣咗唔理係鹼水定鹹肉,我都會一筆落糖同糖漿嘅,我朋友話我依個食法好奇怪,佢反而係會落豉油
2樣都食

引用:

鹹多甜少

我食甜多數點沙糖食

引用:

鹼水糭落糖,鹹肉糭就咩都唔落

在自巳親友到收到社區糭say多謝
令鹹肉糭本身有香不需要調味醬。

辣豉油

只吃 豬肉鹹蛋 .

我唔當粽係甜品,一定唔落糖,最憎鹼水粽

煎鹹肉粽,落糖

點豉油後再點糖

我鍾意食咸,但都唔少得一隻蓮蓉鹼水
咸既我只要豬肉鹹蛋同綠豆就可以了

引用:

落糖

引用:
原帖由 大獅子 於 2024-6-7 18:08 發表

我唔當粽係甜品,一定唔落糖,最憎鹼水粽
英雄所見略同

鹹肉糭落砂糖

鍵盤翻頁
左右