• 瀏覽: 27,058
  • 回覆: 139
  • 追帖: 7
+4
而家d人冇$,所謂繁榮係假的

最大原因及解決方法係
1)太多大學生
原因
- 以前有CE/AL,小六/中三/中五/中七都會扔走一堆人
- 野雞,副學士,HD太多
解決方法
- Cancel HKDSE, 恢復HKCEE&HKAL
- 上唔到就出黎揾食,揾唔到就

2)科技發展
原因
- 科技令取代好多工作,好多工作唔使人做
解決方法
- 科技倒退,毀滅自動化,全用人手

甘做就業機會同就業率會大幅上升,同時用市場機制平行就業市場

話我on9的人,歡迎提出解決方法
(冇就唔好嘈,淨係ban人又冇solution, 有唸過解決問題?)
造成今日結果,係人類自己造成

commercial accounting不嬲多人爭,選人標準嚴格。不代表其他行業搵工難。

引用:
原帖由 coria 於 2024-6-7 08:17 發表

commercial accounting不嬲多人爭,選人標準嚴格。不代表其他行業搵工難。
根本好多人冇工開,太多大學生了

引用:
原帖由 ACNEW 於 2024-6-7 08:06 發表

最大原因及解決方法係
1)太多大學生
原因
解決方法

2)科技發展
原因
解決方法

甘 ...
低能,科技倒退,不思進取,抵果d 人搵吾倒工,你有料到的吾怕搵吾倒工,時代進步緊,科技取代好多以往人類工作,人類就要進步

係呀
宜家最好係躺平
基本上除左IT,醫護,所有都冇前景,工作環境只有更差(賣廣告會話自己又巴能屎又剩)

引用:
原帖由 M仔 於 2024-6-7 09:22 發表

低能,科技倒退,不思進取,抵果d 人搵吾倒工,你有料到的吾怕搵吾倒工,時代進步緊,科技取代好多以往人類工作,人類就要進步
吾關科技事,係環境問題
根本冇一個行業係旺(香港從來得金融地產)

引用:

最大原因及解決方法係
1)太多大學生
原因
解決方法

2)科技發展
原因
解決方法

甘 ...
聽日8號

其實宜家無工作經驗嘅大學生真心麻煩
講緊都係萬幾蚊

公司寧願請一個遙距野雞有工作經驗嘅大學生
都唔會請無經驗嘅ugc大學生

宜家呢個時勢第一份工有人俾機會你好重要

引用:
原帖由 mug301 於 2024-6-7 10:46 發表

其實宜家無工作經驗嘅大學生真心麻煩
講緊都係萬幾蚊

公司寧願請一個遙距野雞有工作經驗嘅大學生
都唔會請無經驗嘅ugc大學生

宜家呢個時勢第一份工有人俾機會你好重要
但係佢個輩人少,吾會搵吾到
只係吾會搵到好工,HEA工又難求宜家
除左IT,醫護!
完~

引用:

最大原因及解決方法係
1)太多大學生
原因
解決方法

2)科技發展
原因
解決方法

甘 ...
認同, 無左分級, 根本好多都係垃圾, 但佢地掛住大學生個名, 就唔願意做D所謂低下一D既工作
但佢地既質素就係低下質素, 只係而家個教育制度令到個分級無咗, 無咁明顯
D學習能力差到一個點, , 一向都係之前果套精英教育好
嘥晒D錢培養D垃圾出嚟, 攪到垃圾唔願意承認自己垃圾, 咪寧願坐起屋企
做幾日唔掂, 就懶人地公司唔好

自從咩都電腦化,例如網上預約身份證,申請護照,咩都網購,無論手機,電腦,傢俬,電器。。。

得番快遞,送貨,執貨等工作。

根本原因係依家班大學生心態有問題
一出黎就要做高職位, 又唔肯捱,
唔肯努力,

解決方法係, 由得佢地死.....

睇吓搵乜嘢工啦, 清潔, 飲食, 好多都有工冇人做, 至於, 年薪過百萬嗰啲高官+議員呢, 比心機慢慢搵啦

正面D,係難左,但負面對搵工有咩用?

精英大學生:同意教育分級制,中三笹,中五笹,中七笹,UGC HD, UGC Degree, 學能分級清晰,取消self finance top degree。

top up degree生:反對教育分級制,人人都有權讀大學 , 否則佢地冇左top degree 做遮醜布,淪為中三中五中七HD學歷止步就要出黎做野。

利申:當年過關斬用AL成績jupas考入大學

主題標籤 #dse
鍵盤翻頁
左右