• 瀏覽: 5,208
  • 回覆: 24
引用:
原帖由 Christ20230606 於 2024-6-7 11:50 發表

https://hk.finance.yahoo.com/news/新聞點評-澳門也爆-執笠潮-192000436.html
截至今年3月底,外勞總數達17.9萬人,相當於本地僱員人數(約29萬)多達62%。

引用:
原帖由 billyfung11 於 2024-6-7 13:25 發表

截至今年3月底,外勞總數達17.9萬人,相當於本地僱員人數(約29萬)多達62%。

Yes

澳車北上之後,北區d人周末上晒去珠海玩,遊客又唔會去舊區

澳門現在物價貴呀
我住高士德區(居民區)
茶餐廳食個早餐30蚊起(一個豬扒包一杯飲品)
加價唔係一蚊咁加,係一成咁加架
碟頭飯30幾40,飲品可加幾蚊換
周末周日你又真係唔怪得有車的人澳車北上消費,一家大細4人幾百蚊可以係大陸豪食了

引用:
原帖由 beautifuldays 於 2024-6-7 17:10 發表

澳門現在物價貴呀
我住高士德區(居民區)
周末周日你又真係唔怪得有車的人澳車北上消費,一家大細4人幾百蚊可以係大陸豪食了
你哋有$30早餐, $40午餐, 已經羨慕死隔離埠啦!

引用:
原帖由 beautifuldays 於 2024-6-7 17:10 發表

澳門現在物價貴呀
我住高士德區(居民區)
30幾蚊比起香港咪算平囉

咁d店去哂邊?

引用:
原帖由 candyballbell 於 2024-6-8 11:04 發表

咁d店去哂邊?
走晒去氹仔花城區,剛剛又一個美食廣場開幕!

冇得辦法,港澳老齡化嚴重,不引進內地勞力,勞動力缺乏只會導致物價奇高,服務昂貴,你話人少工資水漲船高,但始終漲唔過服務業漲價。日韓其實係都默許外勞了。

引用:
原帖由 scottliang_cn 於 2024-6-9 15:49 發表

冇得辦法,港澳老齡化嚴重,不引進內地勞力,勞動力缺乏只會導致物價奇高,服務昂貴,你話人少工資水漲船高,但始終漲唔過服務業漲價。日韓其實係都默許外勞了。
澳門食肆已經7、8成係外勞喎!

引用:
原帖由 Christ20230606 於 2024-6-7 11:50 發表

https://hk.finance.yahoo.com/news/新聞點評-澳門也爆-執笠潮-192000436.html
未必,數字遊戲

引用:

澳門現在物價貴呀
我住高士德區(居民區)
頂 平香港咁多

引用:
原帖由 billyfung11 於 2024-6-7 13:25 發表

依家澳門乜環境

引用:
原帖由 認真太傻 於 2024-6-10 09:48 發表

依家澳門乜環境
的確多左吉鋪

主題標籤 #澳門
鍵盤翻頁
左右