• 瀏覽: 10,486
  • 回覆: 74
  • 追帖: 2
近日有網貸廣告以「諮詢」為名義吸引外傭填寫表格,當提交表格後便聲稱完成批核,以超高利息將款項存入其銀行戶口,強迫外傭借貸,再向外傭及其僱主追討欠款。國際政商勞資事務和諧關愛會稱已接獲逾20宗求助轉介,其中一宗涉款10萬以上。民建聯稱,近期接獲大批外傭僱主求助,呼籲僱主要提醒及教育外傭不要受騙。

關愛會副主席徐明珠透露,有僱主居所或鄰居被「淋紅油」、貼「追債大字報」,更有外傭在被脅迫下,向放貸公司提供僱主的家庭照,僱主一家被移花接木至色情照片上,以迫使僱主「埋單」。

附件

IMG_9188.jpeg(73.83 KB)

引用:
原帖由 後山迷失的芒果 於 2024-6-9 19:22 發表

近日有網貸廣告以「諮詢」為名義吸引外傭填寫表格,當提交表格後便聲稱完成批核,以超高利息將款項存入其銀行戶口,強迫外傭借貸,再向外傭及其僱主追討欠款。國際政商勞資事務和諧關愛會稱已接獲逾20宗求助轉介,其中一宗涉款10萬以上。民建聯稱,近期接獲大批外傭僱主求助,呼籲僱主要提醒及教育外傭不要受騙。

關愛會副主席徐明珠透露,有僱主居所或鄰居被「淋紅油」、貼「追債大字報」,更有外傭在被脅迫下,向放貸 ...
咁都得?同搶冇分別。

引用:
原帖由 後山迷失的芒果 於 2024-6-9 19:22 發表

關愛會副主席徐明珠透露,有僱主居所或鄰居被「淋紅油」、貼「追債大字報」,更有外傭在被脅迫下,向放貸 ...
其實無端端填咩表格?

引用:
原帖由 東方紅 於 2024-6-9 19:32 發表

咁都得?同搶冇分別。
想收手續費想瘋了,反正就要有個藉口屈

引用:
原帖由 東方紅 於 2024-6-9 19:33 發表

其實無端端填咩表格?
總有方法引你填表,肯定填之前老吹到上天啦,反正目的哄你地址,戶主資料,同你銀行號碼,三個答案知道咗,你唔借都入比你,14日後收手續費先係重點哈

唔貪呢啲小便宜,又點會比人𠱓到呢,貪之過

好似咁啦,又唔見我俾人逼我借錢

引用:
原帖由 後山迷失的芒果 於 2024-6-9 19:39 發表

總有方法引你填表,肯定填之前老吹到上天啦,反正目的哄你地址,戶主資料,同你銀行號碼,三個答案知道咗,你唔借都入比你,14日後收手續費先係重點哈

引用:
原帖由 東方紅 於 2024-6-9 19:53 發表

唔好用咁嘅表情,佢哋都係咎由自取

引用:
原帖由 20343 於 2024-6-9 19:56 發表

唔好用咁嘅表情,佢哋都係咎由自取
其實樣樣都係,物先腐而後蟲生……

引用:
原帖由 後山迷失的芒果 於 9-6-2024 19:22 發表

其實有證據咩人迫佢地諮詢,點解唔去收佢地皮?

強big勞洞

引用:
原帖由 manhong1128 於 2024-6-9 20:50 發表

其實有證據咩人迫佢地諮詢,點解唔去收佢地皮?
依家咪企曬出嚟,用議員,傳媒逼警方收佢哋皮囉,警方肯做實冚剅佢哋檔啦

引用:
原帖由 東方紅 於 2024-6-9 19:33 發表

其實無端端填咩表格?
係未唱雙簧扯貓尾志在拖僱主落水

引用:
原帖由 平常的人 於 2024-6-9 21:26 發表

係未唱雙簧扯貓尾志在拖僱主落水
咪玩啦,僱主跟本冇借,係果D人想用收數恐懼嚇到顧主科水,特別有小朋友果D家庭,可以屈一大筆手續費,其實同收陀地冇分別

鍵盤翻頁
左右