• 瀏覽: 14,078
  • 回覆: 100
  • 追帖: 1
+3
身為局長咁多人工係咪應該第一個企出黎減自己人工至岩?

[quote]原帖由 billyfung11 於 2021-5-18 01:44 PM 發表
莫講話減
就連凍薪我都唔會接受
車費加左,食飯加左
有乜理由我無人工加
更加咪講話我工作表現超標
更加無理由要凍薪[/quote]
引用:
原帖由 lingling_cc 於 2024-6-9 22:23 發表

露底啦你
局長唔係公務員
常秘,署長先係
不過我都同意你所講

唔該你搞清楚邊啲係公務員邊啲唔係公務員先。

引用:
原帖由 lingling_cc 於 2024-6-9 22:23 發表

公平公正公開...大家公務員不分你我,大家同樣調整幅度~

引用:
原帖由 imacphone 於 2024-6-9 22:33 發表

唔該你搞清楚邊啲係公務員邊啲唔係公務員先。
公僕...服務香港小市民,是否公務員或新舊制等都唔係重點~

引用:

毫無表現,絕對讚同!

引用:

🤭🤭🤭🤭🤭你一定唔係公務員

打政府正義一方的工!隨時比敵對勢力!外部壓力影響!尤其是小美國隨時制裁!仲要減佢哋人工?不可思議!應該要加佢100%人工先至正確!仲要每年遞增!🥹🥹🙏🏻🙏🏻🙏🏻

引用:

公務員同政府講心唔講心地效忠政府,減人工係冇問題

搞公屋富戶可以唔減

引用:

阿局長話再難請人

引用:
原帖由 Wai7412002 於 2024-6-10 01:09 發表

公務員同政府講心唔講心地效忠政府,減人工係冇問題
認同啦, 佢地自己爆料個薪酬調查係根據係只根據大型私人企業做統計,完全忽略中小企公務,導致薪酬調整比實際情況嚴重,3%係嚴重偏高。
,劃一加左公務員3%人工之後,正苦支出又30億突然急增至90億,既然係咁,點解對派消費劵既支出就一毛不拔,對公務員加3%就寛鬆豁免,話就通過。 班正苦官員有無諗過,出面既野加左價,就當佢地加個3%人工抵消到個通脹,但市面情況一般係凍薪或裁員,只有小數公司係加薪,根本正苦個薪酬所謂參考私人公司而不計外面裁員因素,呢個薪酬趨勢調查,絕對有問題,不合時宜又不合邏輯,根本在根源上作弊
所以話正苦個審批政策係完全唔能夠作準,因為政府同公務員做決策經常唔符合現實,唔能夠反映民意現況。佢地話唔會影響財政支出,香港公務員約佔全港勞動人口的5.1% ,成15、16萬,人市民真係會信無影響?

引用:

支持加人工,但精簡架構減 headcount!
未來3年,每年減10%

我最開心就係香港幾時用完儲備.到時大家一齊雞雞.

公道啲!私人公司出14、15個月人工時。公務員都只係出12個月人工!扣除稅項,公務員每年出10-11個月人工!而家加少少人工社會咁大反應嘅?

鍵盤翻頁
左右