• 瀏覽: 13,810
  • 回覆: 68
+2
最近搭左幾次高鐵去長沙,廣州,廈門
都係用12306買飛
西九出發可以用回鄉證進站,進月台
但到大陸後出站驗證失敗要走人工通道

回程回鄉證進站要走人工,但進月台又失敗,要用QR code

而家搞到搭高鐵好惶恐,高鐵太急太多人,入閘慢半秒都聽到說話

用QRcode 成功機會大過用回鄉証

anyway 小白幫到你

引用:
原帖由 bkkss21 於 2024-6-10 12:07 AM 發表

都係用12306買飛

回鄉證有 app 出到 qr code?

引用:
原帖由 bkkss21 於 2024-6-10 00:07 發表

都係用12306買飛

人工有人工好,唔駛點排隊

閘機好似未統一,試過入閘要放上面,但出閘要放下面個位。我都冇點研究。

引用:
原帖由 colocynth 於 2024-6-10 08:04 發表

回鄉證有 app 出到 qr code?
12306個車票code

引用:
原帖由 公園長長採購 於 2024-6-10 13:00 發表

閘機好似未統一,試過入閘要放上面,但出閘要放下面個位。我都冇點研究。
仲有香港相向上, 大陸見人工相向下
太多人無得試

部份城市未升級,走人工通道最安全,anyway 結果如何上到車就不算大問題

走人工最好。行閘機過,要用手壓住回鄉證才感應到。

根本冇開通過!大陸內回鄉證未受認

個車票code又吾可以進車站,只可以進月台

引用:
原帖由 10號 於 2024-6-10 13:40 發表

走人工最好。行閘機過,要用手壓住回鄉證才感應到。
但係入閘去月台無人工

你平時過羅湖落馬州有冇問題?有可能你張回鄉證粒晶片瓜咗,所以有時唔得,其實好多自動閘機同時有掃描功能,只要擺啱位就可以掃到張咭背面組數字,但有時都會唔得,如果行人工見到佢要自己輸入就係晶片壞,咁就要提早換証,你同佢講話晶片壞,佢會當你提早續證,只收續期錢,我就係咁,機場同高鐵好多時過唔到,換咗證就OK

引用:
原帖由 raywing86 於 2024-6-10 14:45 發表

根本冇開通過!大陸內回鄉證未受認
唔係窩,我有時得有時唔得,我到宜家都 R 曬頭

引用:
原帖由 klnboard 於 2024-6-10 09:20 發表

人工有人工好,唔駛點排隊
勁多人排

鍵盤翻頁
左右