• 瀏覽: 5,090
  • 回覆: 25
  • 追帖: 1
+3
想去果間手信店オードリー グランスタ東京店,但搵完路先發現有個JR入閘機閘住,所以即係去入面既商店要拍卡入站先去到?因為見JR東京站內仲有個好大商場,咁原站出番要收錢?

有冇人有經驗

站內既店就要入閘先去到。

入閘個"商場"真係好大, 如果有JR Pass 可以自出(閘)自入(閘).

去售票機買月台票,好似係¥150

引用:
原帖由 szeto903 於 2024-6-11 13:09 發表

正確,用Suica就146円,相等於由該站去下一個最近車站的票價,例如東京去有楽町。
當然,如可用pass就不需扣錢。

要早D去買,晏少少就賣晒。

引用:
原帖由 我在東京很快樂 於 2024-6-11 14:40 發表

要早D去買,晏少少就賣晒。
舊年買過一次,今年再去都係咁好生意

之前行過幾次(下午)都賣晒,早兩個月搭凌晨機,出到東京站先買到,見佢出咗特別版就買特別版。

引用:
原帖由 wahcli 於 2024-6-11 14:19 發表

正確,用Suica就146円,相等於由該站去下一個最近車站的票價,例如東京去有楽町。
當然,如可用pass就不需扣錢。
是否只有JR就可以同站出入,扣最低消費?
我之前急尿,用suica入閘但不是JR,
出閘ok冇睇佢扣左幾多錢,下一次再用suica就入不到閘,
要揾職員搞一輪先用到

引用:
原帖由 reddogdog 於 2024-6-11 17:27 發表

是否只有JR就可以同站出入,扣最低消費?
我之前急尿,用suica入閘但不是JR,
出閘ok冇睇佢扣左幾多錢,下一次再用suica就入不到閘,
要揾職員搞一輪先用到
https://www.timeout.com/tokyo/ne ... your-ic-card-021621

引用:
原帖由 reddogdog 於 2024-6-11 21:21 發表

如果唔係JR呢?
咁就真係唔知
我記得好多年前睇過華爾街日報
話jr東京站好多人入去淨係為咗買嘢唔係搭車 所以先由見過呢類咁嘅新聞
日本咁多間火車公司 我估都係每一間公司有佢嘅policy
應該要入站前問清楚

香港地鐵同站出入 我冇記錯嘅話係收平過一個站嘅錢
曾幾何時買十送一 我可以用1.4就攞到一程 因為嗰陣時同站出入只係三個四 同埋有兩蚊地鐵站優惠 嗰陣時如果有差唔多到十程車嘅時候 就會做同站出入為咗攞免費車票

引用:
原帖由 reddogdog 於 2024-6-11 21:21 發表

如果唔係JR呢?
這是JR東日本的規例,只適用JR東日本範圍,可用Suica或其他十大核心IC卡,不同公司可以有不同規例,例如東京地下鉄:
"ICカード乗車券取扱規則"第28條2款:
次の各號に該當し、乗車せずに同一駅で出場する場合は、當該入場駅の最低運賃相當額を支払い、発駅情報の消去処理を受けなければならない。
(1)ICSF乗車券を使用して入場した場合。
(2)....
英文翻譯:
If you fall under any of the following items and exit the same station without boarding, you must pay an amount equivalent to the minimum fare at the station and have your departure station information deleted.
(1) If you enter using an ICSF ticket.
(2)....)
即是東京地下鉄也可以。

引用:
原帖由 szeto903 於 2024-6-11 13:09 發表

原來真係要比錢先買得🤣🤣咁等於美孚果D站內店咁

多謝大家回覆,咁最後走人果日10點幾去定排先

主題標籤 #東京
鍵盤翻頁
左右