• 瀏覽: 10,370
  • 回覆: 32
  • 追帖: 4
+80
日期:23-29/5/2024

去程:深圳寶安機場 > 重慶江北機場
回程:成都天府機場 > 香港國際機場

重慶景點:洪崖洞、李子壩站、天廝門大橋、皇冠大扶梯、𣁽星樓

四川景點:九寨溝、黃龍

第一日 ~ 重慶
下午到達機場後由機場坐地鐵10號線 > 曾家岩站 > 再轉2號線去臨江門站,車程 ~ 1小時
住宿:麗怡酒店(重慶解放碑洪崖洞店)
評價:2024年開業、新淨、簡約

繼續第一日……

放低行李之後步行十分鐘去解放碑步行街,沿途非常多食店,又多商場,人流不用說,十分之多,話晒打卡熱點。

睇睇重慶可以點玩先。👍

引用:
原帖由 大便高達 於 2024-6-18 19:09 發表

睇睇重慶可以點玩先。👍
一定要去果間素食餐廳『芊月茗素食私宴』

引用:
原帖由 slw81 於 2024-6-19 08:39 發表

一定要去果間素食餐廳『芊月茗素食私宴』
咁就要記低先喇。😍😍

繼續第一日……

行完解放碑步行街,打算黃昏去洪崖洞等開燈,點知七點個天仲係好光,但係人潮不斷湧入,我哋逼下逼下咁走到去千廝門大橋,好不容易才找到一個位,終於可以影返過去洪崖洞,江邊兩岸嘅景色都真係好靚。

Nice

第二日,起咗身走去酒店後面嘅民區叫「魯祖廟」搵早餐食,基本上呢個區係一般老百姓買餸食飯嘅小區,有街市花檔,民生雜貨。走入去搵到間咖啡麵包店,咁就叫咗三杯咖啡三個麵包,盛惠人仔140蚊,都唔平啊!

繼續第二日……

食飽早餐坐地鐵去咗李子壩站打卡,天氣好熱,根本上一出露天地方已流晒汗。嗱嗱臨打完卡即刻走人。之後去咗重慶動物園,因為天氣太熱,啲動物走晒入去陰涼地方休息,只見到小熊貓走出嚟玩。

👍

重慶基本上都是要上上下下,好多坡爬

多謝分享

繼續第二日行程……

去完動物園太熱又攰,我哋返咗去酒店休息,到五點左右再出動。首先到兩路口站體驗下有112米長嘅皇冠扶手梯,每人比四蚊人仔,就可以來回扶手梯。我覺得落去嘅感覺驚險啲,真係要握實扶手啊!

之後,我哋再坐地鐵去咗銅元局站,呢個點唔係話最熱門景點,但係搭完扶手梯順路嚟睇日落和夜景又幾好喎!
但係出咗地鐵站都要行一段上嘅樓梯,要上到觀景台都要行差不多廿分鐘,少啲腳骨力都唔掂,好在兩老都冇咋型。
上到去差唔多七點,個天仲好光,等呀等,等到八點個天先開始暗咋!但係已經足足企左粒幾鐘,對面嘅天橋同高樓大廈開始亮燈,我哋快快手影完相就走人。

個人建議都係七點半左右先開始慢慢行上去,打完卡即走,不用熱到人都癲。

引用:
原帖由 kiumummy 於 2024-6-24 11:08 發表

繼續第二日行程……

去完動物園太熱又攰,我哋返咗去酒店休息,到五點左右再出動。首先到兩路口站體驗下有112米長嘅皇冠扶手梯,每人比四蚊人仔,就可以來回扶手梯。我覺得落去嘅感覺驚險啲,真係要握實扶手啊!
...
多謝分享

鍵盤翻頁
左右