• 瀏覽: 54,786
  • 回覆: 64
  • 追帖: 1
+2
歐國杯水平好像較高
世果杯只係多左巴西阿根廷,但近年水平下降。其它都是陪跑。

國際足協早已定調,歐國盃地位等同於南美盃,亞洲盃和非洲盃,所以以前佢哋冠軍會圍埋一齊踢洲際國家盃。

而冇任何盃賽冠軍,可以挑戰世界盃冠軍球隊踢比賽的。世界盃係明確高於任何錦標。

只有西班牙做到
2008歐盃冠軍
2010世盃冠軍
2012歐盃冠軍

引用:
原帖由 garoaida 於 2024-7-3 02:14 發表

只有西班牙做到
2008歐盃冠軍
2010世盃冠軍
2012歐盃冠軍
沙維 小白呢班黃金一代嘅見證
葡萄牙嗰個Misstiano Penaldo就......

引用:
原帖由 星星同學會 於 2024-7-2 23:20 發表

歐國杯水平好像較高
雖則我對C朗唔反感,但不得不承認世界盃即係等於奧運會,平時攞幾多個世界冠軍,都唔及一個奧運金牌。

問都多餘, 世界係包括埋歐洲架嘛

其實你拉搵個攞過2次 歐國盃但無世界盃,同攞過一次世界盃但無或一次歐國盃既球員名聲比下咪得

引用:
原帖由 細菌人一路發 於 2024-7-3 06:21 發表

沙維 小白呢班黃金一代嘅見證
葡萄牙嗰個Misstiano Penaldo就......
我哋都見證過搣屎坦奴俾人抬出場痴冠

簡單d la
大家都有份參加的菜事直接比較最公道
南美球員冇得參加歐國杯
歐洲球員冇得參加洲杯
但大家可以打世杯 直接比較🤫

當然係世界盃,話明世界,點止焗限歐州

你地悶五悶
A勁就一定B廢?
咁大個人仲用踩低人黎抬高自己
五怪得成世剩係可以做鍵盤戰士

歐國杯史上出現多次爆冷奪冠既情況,但世界盃好少爆大冷,原因好簡單世界盃實在太難,實力唔夠強就頂盡俾個亞軍你......歐洲杯就連捷克、丹麥,希臘都羅過,今屆連世界排名85既盧森堡都差D有得踢,格魯吉亞排74仲低過沙特,咁你話邊個杯勁D?

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2024-7-3 07:32 發表

問都多餘, 世界係包括埋歐洲架嘛
樓主好多帖都夠哂on 9
例如呢個
https://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=31624228

歐國杯,連希臘都攞到,不過,希臘入過世界盃決賽嗎?

引用:
原帖由 星星同學會 於 2024-7-2 23:20 發表

歐國杯水平好像較高
等葡萄牙攞咗今次冠軍先再出嚟吹過啦

鍵盤翻頁
左右