• 瀏覽: 9,511
  • 回覆: 43
  • 追帖: 1
  • 分享: 4
+3

鮑師傅小貝蛋糕被指「呃秤」 店員解釋超離譜 食客爆料:這個一直額外收費!
鮑師傅的小貝蛋糕因其多樣化的口味深受香港人喜愛,成為不少港人去深圳必買的熱門手信,許多人返港時都會「一手一袋鮑師傅」。然而,最近該品牌卻因為一場「呃秤」爭議而成為焦點。據報導,鮑師傅被指在秤重小貝蛋糕時沒有扣除包裝盒的重量,並被指控「將重量報大數」,這引起了消費者對其誠信的質疑,相關店舖的回應則使得此事在網絡上迅速擴散。

(圖片來源:南方都市報)


網民對解釋不買賬:怪天怪地怪空氣 這起事件曝光後,引發了網絡上的熱烈討論。有部分網民認為這種1-3克的偏差在可接受範圍內,「這個一克兩克就不要計較了吧」,認為大部分店舖都是「帶盒子秤重」,考慮到成本和衛生問題。然而,更多的網民對店方的解釋表示不滿,認為冷氣風導致重量增加的說法難以置信,紛紛諷刺「怪天怪地怪空氣」、「冷氣萬萬沒想到有一天會背鍋」、「理由真的千奇百怪,越來越神奇」。
「呃秤」疑慮非首次被提出 過去已有不少網民在社交平台上質疑鮑師傅存在「呃秤」的問題。由於鮑師傅的大部分產品都是按重量收費,店員常常將重量「自行取至整數」,並將包裝膠盒與食品一起秤重。一個膠盒大約重25-28克,按照每斤32元的價格計算,一個膠盒的價值約為1.6元。對此,有網民建議,只要要求「去皮(去掉包裝)」秤重就可以避免額外費用。
不過,鮑師傅曾在門店公告中指出,店內散裝產品的價格不包括包裝,若要求「去皮」,則需另外收取包裝費,如1.5元的紙盒、0.5元的膠袋、2元的紙袋等。購買單口味滿8個的小貝蛋糕則可免費獲得盒子。

鮑師傅小貝蛋糕被指「呃秤」 店員解釋超離譜 食客爆料:這個一直額外收費!
https://www.weekendhk.com/飲食熱話/鮑師傅-小貝蛋糕-呃秤-aplt2-ww00-1857448/
 
鮑師傅我一直都無買, 唔知D人點解覺得好食...
我覺得好普通既野, 香港都有, 而且唔係一出爐即刻食, 根本就會唔好食



估唔到有人會計到咁清楚


樓主講得啱
一出爐即刻食就好食



這都成了新聞了,大多數店鋪不除打包盒,除非特別貴重的產品。


[隱藏]
呢間熱潮都過咗啦,半年前眼見啲人過關著咗七成都有攞住個袋,而家都唔見有喇,反而「佳田」就多咗人攞


講到呃秤,點及得香港呀🤣


😂香港買榴蓮都要拆殼後才上磅計錢買


引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2024-7-5 13:25 發表

估唔到有人會計到咁清楚
1-2g
水氣都蒸發啦



引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2024-7-7 05:49 發表

😂香港買榴蓮都要拆殼後才上磅計錢買
so...? 咪又係連埋包裝,



[隱藏]
包師傅以為香港人慣咗外賣加幾多蚊?


引用:
原帖由 takkimok 於 2024-7-7 02:14 發表

呢間熱潮都過咗啦,半年前眼見啲人過關著咗七成都有攞住個袋,而家都唔見有喇,反而「佳田」就多咗人攞
一來厭左,二來太多同類型競爭,如吳酥生,象山酥院,瀘溪河等。
依家過關最多人攞係燒雞燒肉😅



點呃秤都平過香港啦,最緊要好食


咁都要計埋真係癡線


正常人會唔會去計較個膠盒嘅重量架?果個盒1G都唔知有冇。呢個投訴人係咪安仔?


[隱藏]
相差1-3克


鍵盤翻頁
左右