• 瀏覽: 5,224
  • 回覆: 15
有無師兄在平日用過深中由香港往中山?平日塞車情況如何?是否能兩個小時多D可以返到中山利和附近?謝

已經出了帖。 唔需要再問。

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=31628339&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

再補充, 到達中山港後,網約車約45元到達市中心(摩天輪)

引用:
原帖由 esprithk 於 2024-7-8 14:25 發表

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=31628339&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

中山過深圳塞車,兩個鐘頭先到深圳灣

引用:
原帖由 楚門的夏天 於 2024/7/8 15:48 發表

中山過深圳塞車,兩個鐘頭先到深圳灣
我講的是「水路」唔會塞車。 90分鐘到中山港、再網約車45到市中心。

引用:
原帖由 esprithk 於 2024-7-8 14:25 發表

人地問深中, 你又講搭船?

引用:
原帖由 rawong 於 2024-7-9 13:48 發表

人地問深中, 你又講搭船?
樓主問由香港出發嘛,當然坐船最快啦,條深中起來唔係比你香港人用架,過左深圳又要轉車加埋塞車當然慢啦,當然你由深圳出發就另計。

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2024-7-9 22:52 發表

樓主問由香港出發嘛,當然坐船最快啦,條深中起來唔係比你香港人用架,過左深圳又要轉車加埋塞車當然慢啦,當然你由深圳出發就另計。
起嚟原來唔係比香港人用架?
咁要大力宣傳下

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2024-7-9 22:52 發表

講出重點

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2024/7/9 22:52 發表

不要扭曲內容。 深中通道是方便在深圳和中山的居民,包括來自各地的旅客,往返兩地。

另外, 只是比較運輸速度, 沒有考慮班次和船票因為營運條件限制的數量、價格比較,等因素。

引用:

搭船快就係人都知, 咁究竟深中通道有幾"慢"呢? 我諗呢個先至係樓主想知道嘅答案

引用:
原帖由 rawong 於 2024/7/10 09:15 發表

搭船快就係人都知, 咁究竟深中通道有幾"慢"呢? 我諗呢個先至係樓主想知道嘅答案
其實。相關巴士服務是會根據當時實際環境來決定行走深中通道或經虎門大橋。 目的是確保旅程暢順。 巴士服務不是觀光旅行團服務。

每星期6深圳灣去20:30出車21:40到中山港口(差不多)
星期一中山港口去深圳灣月08:00出發到0915 快咗15-20分鐘

引用:
原帖由 放毛血 於 2024-7-10 01:50 發表

咁要大力宣傳下
e+先醒呀
佢達吾到標嘅話,宣傳有用嗎

引用:
原帖由 放毛血 於 2024-7-10 01:50 發表

咁要大力宣傳下
咁又真係唔係比香港人用喎
名都叫深中