• 瀏覽: 5,993
  • 回覆: 14

懦夫救星!
引用:
原帖由 救星 於 2024-7-7 17:13 發表

諮詢人唔使 除咗煩你之外

擔保人先要上身但唔會唔知情嘅情況下做擔保人

當然唔洗,唔洗理佢就得
債仔遲還就會騷擾你,等你逼債仔還

煩死人,報警不受理

正路梗係唔使啦 但要得諮詢人 都係二三線財仔 一定會搵不正當手法 達到目的 你都係自求多福 或者搵返借錢嗰條友出嚟 負返責任

諮詢人呢 人地填你資料落申請表度就已經可以啦,揾工 申請表上亦都填諮詢人。又唔係擔保人,你做擔保人就係一定要你簽名 簽左名就係有法律責任。

如果係借二、三線財仔就好大機會「要求」你還!

引用:
原帖由 phmo 於 2024-7-9 08:47 發表

如果係借二、三線財仔就好大機會「要求」你還!
唔好吹得就吹啦….
資詢人就算2/3線都唔會要佢找數,係追魂call煩尻資詢人啫!如果要資詢人找數報官唔知拉到監獄滿人都搵唔晒啦!

人家無動手,無破壞,叫警人點幫你?

引用:
原帖由 morning521 於 2024-7-9 09:23 發表

(三) 根據簡易程序治罪條例(第228章)第20(c)條,任何人在無合理因由下,不斷打電話,旨在對他人造成煩擾或不便,或旨在令他人產生不必要的憂慮,即屬犯罪,可處罰款$1,000及監禁2個月。 此外,基於刑事訴訟程序條例(第221章)第89條,任何人協助、教唆、慫使或促致另一人犯罪,即屬就同一罪行有罪。

引用:
原帖由 救星 於 2024-7-7 17:13 發表

幫手還錢,唔係有排煩

串謀?

80年代打工,要人擔保,又要舖頭擔保的。以家諮詢人好似簡單咗。

引用:
原帖由 jodasch@n 於 2024-7-9 11:31 發表

幫手還錢,唔係有排煩
咁得人驚?