• 瀏覽: 2,269
  • 回覆: 23
https://www.hk01.com/即時體育/103623 ... hmohuHXDCfJJ_jpDWlw

不經不覺,歐洲國家盃已經進入最後階段,基利安麥巴比領軍的法國順利躋身四強,今晚(9日)深夜將與西班牙爭入決賽。法國今屆踢法保守,至今僅入3球,其中兩球更是烏龍球,面對外界輿論壓力,主帥迪甘斯(Didier Deschamps)一於少理,表明成績大於一切。

以今屆歐國盃表現,若然要球迷在英格蘭與法國之間二選一,相信球迷們都十分頭痕。縱然法國前線擁有麥巴比﹑基沙文﹑奧士文尼迪比利等球星,但今屆僅攻入3球,其中兩球來自對方的烏龍球,以及麥巴比對波蘭時攻入的12碼,至今仍未從生波入波。要數法國隊今屆較為印象深刻的畫面,應該是麥巴比的法國國旗面罩。

以結果為目標,是不少強隊在今屆歐國盃的取態,他們不太介意踢法不漂亮,只要贏波晉級就可以。法國主帥迪甘斯出席賽前記者會時,被問及有沒有聽到外界的聲音時,他再次強調成績才是最重要。

「如果你覺得沉悶,觀看其他球賽吧,你大可以不收看,完全沒有問題。今屆是特別的歐國盃,每場賽事都入球不多,與以往有所不同,但我們希望令法國人民從成績中感到高興,尤其是在國家經歷困難的這段日子。」以上問題是由一名瑞典記者提問,迪甘斯坦言就算對方感到沉悶,但他完全不在乎。

迪甘斯為麥巴比上場被換解畫

法國在八強戰與葡萄牙踢足120分鐘,結果互射12碼險勝晉級,而隊長麥巴比在加時階段被調離場,迪甘斯指對方只是有點疲倦。「如今已經是季尾,他(麥巴比)本身背部有傷,早前又撞傷鼻子,加上他已踢了110分鐘,我們想他有點時間休息。對西班牙一仗他一定上場,他將會在場上付出110%的努力。」

麥巴比在歐國盃首戰已經觸傷鼻子,餘下時間需要戴面罩比賽,無疑是對他的一個挑戰,迪甘斯指對方適應需時,畢竟戴上面罩後視野不一樣,而鼻子傷勢已經愈來愈好。

迪甘斯真係好寸 但殺低葡萄牙入準決賽吹咩

謙虛d講 包皮同朗朗都踢得好過腩尾梅西  唔想睇高盧戰提子 , 可以睇腩尾西西

其實廸甘斯講嘢好有道理,點解一定要進攻娛樂大家,佢係國家隊教練,為嘅只係幫國家增添殊榮,有人覺得悶,絕對可以唔睇

引用:
原帖由 darkday 於 2024-7-9 18:40 發表

謙虛d講 包皮同朗朗都踢得好過腩尾梅西  唔想睇高盧戰提子 , 可以睇腩尾西西
慘,你係咪無錢睇醫生

迪甘斯立場,真係無辦法。施丹日日背後打毒針小報告,搶法國教練個位,踢得華麗而出局,份工都無埋。悶悶地入決賽,最起碼保住份工。典型打工仔心態!

引用:
原帖由 darkday 於 2024-7-9 18:40 發表

哦 你身體都幾誠實 講法國隊就拉埋你仇家落水 至叻係你囉

寸係應該,0球1黃牌

好嘞 , 咁又幫腩尾西西趕番一句 , 包皮踢得無聊 , 朗朗踢得差 , 咁腩尾西西就連無聊同差都趕唔上 直頭出咗場都無人知 勁西!

引用:
原帖由 darkday 於 2024-7-9 20:44 發表

好嘞 , 咁又幫腩尾西西趕番一句 , 包皮踢得無聊 , 朗朗踢得差 , 咁腩尾西西就連無聊同差都趕唔上 直頭出咗場都無人知 勁西!
恭喜你嘅白咭力去到白咭插嘅 lv

其實到四強又係嗰d 國家

引用:
原帖由 darkday 於 2024-7-9 20:44 發表

證明你走唔出2022世界盃呢個陰影

引用:
原帖由 Cloud6.0 於 2024-7-9 20:46 發表

唔怪得真朗拿度宜家睇網球算
連哥SIR都走去睇温布頓網球 可想而知

引用:
原帖由 shearerfung 於 2024-7-9 19:56 發表

迪甘斯立場,真係無辦法。施丹日日背後打毒針小報告,搶法國教練個位,踢得華麗而出局,份工都無埋。悶悶地入決賽,最起碼保住份工。典型打工仔心態!
如果入決賽或捧埋杯
恐怕拖丹入士刀做吾到國家隊教練

鍵盤翻頁
左右