• 瀏覽: 6,233
  • 回覆: 35
《繁花》四週平均收視10.8點收視來看好似有點低不過在香港人口中,不過看看香港人口有幾多人以普通話作第二語言,有54.2% ,把7179000 ×54% 即有3,891,018 人懂普通話,10.8 點即700,000 觀眾
把(700000/3891018)×100% 
=18.0% (準確至3位有效數字)
假設 如果廣 東話劇集出現同樣收視
(700000/ 63318178) *100 
=11%
不少大陸人錯以7000000 去計結果做會得出低收的錯誤,如果要11%  
6.5點才是低收,不過按照收視最多平均收視,在普通話節目本應是單位數收視才正常,不過700000仲係2023年的數字,其實收視,大家留意一下明珠台,主要以英文最高都只得2點,不過留意返這此有2點,係星期六、日加上廣東話/普通話配音得來的數字﹐星期一至五下卻不足1點的收視,不過留意返英文懂英語嘅數字應該比普通話 高。
其實不少人計錯數,就話 低收,但實際若以懂普通話人口來計係18%而唔係10% 左右,所以唔係唔收得,不過最好笑就係明知唔識上海話 走去睇上海話 搞到睇字幕,結果追唔切,果D 人先放棄,明明有你識聽的普通話,你偏偏要㨂上海話,所以就 另收視低左。不過留意到《繁花》唔係所有對白都係普通話,王家衛要求只播上海話,所以無腰斬,不過下星期四週收視,無左最低果週嘅收視,可能會升返,加上結局會升的機會。
更本無可能同其他廣東話劇集/節目比較,其實無配音的收視一定比起廣東話節目低。

幫你推吓post,都係重覆講,睇得明你講乜的真係高手高手高高手!

其實殘花幾時做完?可否連播「反黑」兩集?

引用:
原帖由 woltif 於 2024-7-9 19:24 發表

幫你推吓post,都係重覆講,睇得明你講乜的真係高手高手高高手!
香討吹水唔洗明㗎,佢自己過癮就得啦!

引用:
原帖由 大明小熹 於 2024-7-9 19:28 發表

香討吹水唔洗明㗎,佢自己過癮就得啦!
香討有太多精神病會員!

有需要連收視都要用 喪事喜辦 方式去吹奏?

3個字表達咪得:無人睇

一個廣東話市場去逼人聽上海話已經cls

引用:
原帖由 kira2018 於 2024-7-9 21:29 發表

一個廣東話市場去逼人聽上海話已經cls
應該配音俾人有選擇

套戲太深奧,唔啱C9口味

引用:
原帖由 dhj 於 2024-7-9 21:36 發表

套戲太深奧,唔啱C9口味
曲高和寡,好難入屋。

身邊有唔少人話睇唔明,呢個我係始料不及,只可以話香港人文化太低,要畫公仔畫出腸先明
繁花冇一句多餘對白,有時係靠鏡頭、表情帶出好多意思,觀眾要專心睇自己領會

引用:
原帖由 jiyue2009 於 2024-7-9 18:47 發表

《繁花》四週平均收視10.8點收視來看好似有點低不過在香港人口中,不過看看香港人口有幾多人以普通話作第二語言,有54.2% ,把7179000 ×54% 即有3,891,018 人懂普通話,10.8 點即700,000 觀眾
把(700000/3891018)×100% 
=18.0% (準確至3位有效數字)
假設 如果廣 東話劇集出現同樣收視
(700000/ 63318178) *10 ...
低就是低,其實好簡單

引用:
原帖由 颱風小子 於 2024-7-9 22:07 發表

低就是低,其實好簡單
樓主已經唔係第一次用呢個模式去講收視。

真接啲垃圾劇高過viu 

主題標籤 #繁花
鍵盤翻頁
左右