• 瀏覽: 3,945
  • 回覆: 48
未來廿年,人工智能將極大取代人類工作
人類工作機會將大幅減少!
現世代,應盡快計劃,投資買樓收租,
只有被動收入才永不失業!

GG

大陸已經無人酒店,無人商店,無人餐廳,無人車送外賣,
無人提貨點,
再加上gpt,翻譯,會計,程式編寫,繪圖制作,劇本編寫,
動畫制作,特效場景,…大量人類工作被取代!

不能不說!未知世界會變成點,
不過收租佬一定唔會失業

引用:
原帖由 bbq323 於 2024-7-10 07:20 發表

GG
未來Ai統治世界。。。。!?

引用:
原帖由 bbq323 於 2024-7-10 07:20 發表

GG
一早叫左人咪去學車架啦

暫時都係創作業.............
圖像師, 
設計,
作曲/詞,
編劇/創作 , 
media/剪輯人員    ,  5大高危位~

引用:
原帖由 bbq323 於 2024-7-10 07:35 發表

無人提貨點,

不過收租佬一定唔會失業
會唔會推出,人工智能顧客?

AI破地獄

引用:

GG
食息唔打工

少擔心, AI 有排都未成氣候

所以啲人仲話要生下一代,除非佢好有米,如果唔係下一代都好難搵食,隨時哽老!

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2024-7-10 09:13 發表

暫時都係創作業.............
圖像師, 
設計,
作曲/詞,
編劇/創作 , 
media/剪輯人員    ,  5大高危位~
表演或體育事業就一定不會被取代,人們不會有興趣睇機械人演戲或唱歌,亦不會有興趣睇機械人踢足球,打網球……

到時大家都香咗啦!一代比一代無腦,一樣嘢你懶得用就會退化。到時腦細咗,人類智慧無了,無辦法了。

三十年-N前電腦出現時已經講呢D野,二十幾年前互聯網又係講呢D野,十年前雲端又係講呢D野……而家AR VR AI WEB3.0 元宇宙又係講呢D野……
估計十年後都一樣係講呢D野……
乜野都取代人類,…係呀 人類乜野都唔駛做啦,躺平就得,等食疴訓。
事實係,科技越進步,人類社會就越忙。

引用:
原帖由 bbq323 於 2024-7-10 07:35 發表

無人提貨點,

不過收租佬一定唔會失業
你意思係出現AI租客,去租你間屋住?

用腦全部瓜🉐,用勞力嘅遲D都係,被排除AI區可能係福,工作唔會被取代

主題標籤 #失業 #投資
鍵盤翻頁
左右