• 瀏覽: 11,455
  • 回覆: 27
  • 追帖: 3
八月十號同十一號,正值颱風襲港,小弟有如避災一般,去左澳門,淋左兩日雨......

我選擇響尖咀上船,所以唔幫襯鐘女社,而係買左關件既套票,雙人房連船票一千三百幾(因為撞正甚麼籃球賽,計左旺季收費 )。

行程如下:

Day 1

1) 消防局博物館

2) 大三巴

落雨都仲好多人呀!

3) 澳門博物館

中西又化既發展,分兩邊介紹

好鍾意佢 d 模型,整得好靚,好認真

水上人家模擬情景,做得好好

4) 大炮台

澳門博物館,就係位於呢個炮台內

炮台城牆,好似童話故事既城堡 

5) 議事亭前地

落雨都有落雨既美啊!

出邊條大馬路都好靚!

6) 南灣湖,音樂噴泉 + 澳門夜景

南灣湖音樂噴泉,仲有旅遊塔。

市內夜景,左手邊就係好出名既葡京彎。點解出名?當然係出晒名炒車啦!

世界上難以自拔的,除了牙齒,還有愛情

回覆 引用 TOP

Day 2

7) 大賽車博物館

冼拿架車!

舒密加!

8) 葡萄酒博物館

博物館套票,已包試酒,一人一杯

9) 東望洋山,東望洋燈塔,東望洋炮台,聖母雪地殿教堂

二龍喉公園登山纜車,因天雨停開! 咁點?行上山囉...... 好快之嘛,二龍喉公園上山,15 分鐘到炮台

山上小徑,天陰陰行幾舒服 

抵達炮台,右邊係防空洞入口

各式各樣颱風訊號,打風就會掛起

回覆 引用 TOP

東望洋燈塔

聖母雪地殿教堂,裹面好舒服,有陣陣花香;仲有好多壁畫,好珍貴架!唔准掂佢!唔准用閃光燈!

10) 海事博物館

邊個想要?

好得意既鴨船 

各式各樣既模型船,整得好靚呀!

以前既澳門,就係咁架喇!(真係好細...... )

左邊著到黃咁咁既,就係鄭和

d 海軍服飾,令我諗起<魔盜王>

好靚既貝殼呀!

11) 媽閣廟

因為趕住走喇,無入去,只係係外邊影左相。Macau 與媽閣咁大關係,當然要影低佢!

玩完喇!其實仲有好多地方未去...... 一定要去多次!(小弟第一次去澳門咋!

回覆 引用 TOP

好靚~
攪到我都好想即刻去~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kit206 於 2007-8-13 12:55 AM 發表
好靚~
攪到我都好想即刻去~
去澳門真係好方便,半小時就有一班船,船程都只係一個鐘左右。

就算只有一日假期,早船去夜船返,都可以去到好多地方架喇!

回覆 引用 TOP

good 我都想去

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bb4 於 2007-8-13 01:07 AM 發表
good 我都想去
其實,澳門真係比我想像中精彩呢!

d人成日話澳門細無野玩,但我覺得如果你認真周圍搵景點去,兩日真係唔夠呀!

回覆 引用 TOP

d相拍得好正
但好似仲有好多地方未拍,下次再來一拍

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 燕千歲 於 2007-8-13 03:22 AM 發表
d相拍得好正
但好似仲有好多地方未拍,下次再來一拍
因為真係幾趕......

第一日只有十二點船飛,去到已經一點幾......

第二日,我個 friend 又唔捨得起身!  出發時已經係十二點......

我會再去架!

回覆 引用 TOP

落雨但個景仲有氣氛~~
搞到我都想去多次~~~

回覆 引用 TOP

多謝樓主冒打風之險下提供相片及資料,支持繼續努力影多d相片,給大家分享。

小弟無你咁叻仔,第一次去macau就去的地方也不少,我去的比你多百次,都未

有你咁充實,自覺+分殘愧

回覆 引用 TOP

d相好靚呀...
個音樂噴泉o係邊架...?好靚呀...
邊度可以睇得清楚呀...?

回覆 引用 TOP

嘩.... d 相真係影得好好, 而且景點又多.

今個週末我會過去玩, 等我又影番一輯 upload 上黎, 同大家分享下先.....

回覆 引用 TOP

我好鍾意澳門這個地方 ,如果細心發現就知道真的好有特色,好美~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 +e 於 2007-8-13 12:49 PM 發表
落雨但個景仲有氣氛~~
搞到我都想去多次~~~
落雨得到既氣氛,算係一種意外收穫啦!
引用:
原帖由 fs93 於 2007-8-13 01:38 PM 發表
多謝樓主冒打風之險下提供相片及資料,支持繼續努力影多d相片,給大家分享。

小弟無你咁叻仔,第一次去macau就去的地方也不少,我去的比你多百次,都未

有你咁充實,自覺+分殘愧
言重喇......

其實我都係走馬看花,亂影一通,返黎再選擇 post 咩相。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]