• 瀏覽: 19,166
  • 回覆: 65
  • 追帖: 3
今次的行程主要是參觀一些較為熟悉的觀光地點,因為爸爸媽咪都未去過澳門遊覽。

818天晴,大約中午1點已到達澳門。一到步,看見人頭湧湧,到處也是訪到澳門的旅客。我們辦理酒店的check in手續後,即放低行李,乘的士到氹仔的誠昌飯店午膳!

因為很多人在飯店外輪候,我們留了枱號後,便趁這段時間到附近小店逛逛!
到了某間出名的手信店,由於肚子太餓了,我也趁機試食了幾片豬肉乾和鳳凰卷等小吃!

時間過得真快,終於可以進入飯店點菜了!
我們點了最出名的水蟹粥、炸鯪魚球、荷葉蒸滑雞,及兩款小菜。
非常熱辣的炸鯪魚球,新鮮炸起,小心辣親咀仔啊!

店內最馳名的水蟹粥,我覺得很普通,不感十分鮮甜!

荷葉蒸滑雞半隻,不過不失,我吃到配菜香菇有苦味的!

食飽午膳後,我們到氹仔附近周圍逛逛;當經過新好利咖啡餅店時,看到店內很多人排隊買豬扒飽及葡撻,所以又買了兩個豬扒飽5人試食!
$11一個熱辣辣豬扒飽

姨甥女已急不及待吃了一大口
食完又食,遲早變肥豬!

大家食飽散完步後,便到觀光塔參觀!
一入到場內已見到澳門亞室運公仔"美美"(特別鳴謝jenson48更正)

我們購票後,便搭登上58樓觀光層及61樓室外觀光廊遊覽。
身在58樓的觀光層,腳下是玻璃地版

窗外望見澳氹大橋

61樓室外觀光層,剛巧有4名年青人玩skywalk

參觀完觀光塔後,我的父母也感到疲累,所以我們又回酒店休息一會了。
大家休息完,已到晚上7點多了!我們便搭車到大三巴附近晚膳。
晚上澳門的迷人夜色

四周也是遊客,想找個地方拍照也難

我們在附近兜兜轉轉,原本想食葡國特色晚餐,可是要等到9時才有位,所以便到香港食家蔡生開設的詠藜園用膳!(入到店內很冷清……==”)
終於點了幾款小菜,我只感覺菜色味道麻麻的,所以也沒有拍照。差不多9點時,澳門突然行雷閃電,橫風橫雨;大家只好等雨勢較細時,才離開返酒店休息;所以食完晚飯後,我們也沒有在附近逛逛。

回覆 引用 TOP

819天晴,我們享用完酒店的早餐後,便辦理酒店check out手續,提著行李再到澳門民政大樓附近參觀!
當日天氣晴朗,陽光普照。

我們直上大三巴,真的人頭湧湧。

終於見到大三巴牌坊了。

我估計當天氣溫35’c,我頭頂簡直熱到出煙,全身大汗細汗,已變成水人了。大家匆匆的拍了幾幅照片留念後,便離開去漁人參觀。
離開途中發生一件趣事,我看到某店名很特別,忍不住手拍下一張照片,誰不知被舖內的老人家大罵,嚇到我走都走唔切!沿路還有其他特別的小舖頭!

天氣實在太熱了,突然想食雪糕,所以便到LemonCello檸檬車露食手拉雪糕。

店內最駛名是金沙朱古力味(另加$5)及檸檬味。
分別有筒裝及杯裝,單味$15,雙味$20,三味$25

我邊食雪糕時,發現小巷內的小水池

食完美味的雪糕後,大家便到漁人碼頭參觀,剛巧中午時份,太陽正烈日當空;加上父母也感到疲累,所以只拍了數張照片便離開。接著到附近酒樓吃完午飯後,便搭船返香港了。

*************************************************************************************************************************

後加2年前所拍的澳門觀光塔。

謝謝收看!!!!!

回覆 引用 TOP

thanks for ur share,影相同去到係相差得遠

回覆 引用 TOP

呵呵~戈隻好似唔係慶祝北京奧運ge公仔
而係慶祝澳門亞室運ge 公仔...叫 美美

hi

回覆 引用 TOP

XO 女俠... 我又係 818 到澳門玩, 而且同妳去既景點非常相似, 等我出左 post 之後, 再係度登出黎同大家分享!!  

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jenson48 於 2007-8-21 06:37 PM 發表
呵呵~戈隻好似唔係慶祝北京奧運ge公仔
而係慶祝澳門亞室運ge 公仔...叫 美美
原來係澳門亞室運公仔, 美美...
唔該晒...我真係傻下傻下...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kinkixlv 於 2007-8-21 03:53 PM 發表
thanks for ur share,影相同去到係相差得遠
某d地方喇...始終影相,梗係會影d靚既地方喇...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 quincypc 於 2007-8-21 06:53 PM 發表
XO 女俠... 我又係 818 到澳門玩, 而且同妳去既景點非常相似, 等我出左 post 之後, 再係度登出黎同大家分享!!  
朋友,你好啊...
我等著你的post,大家一齊分享吖...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kellyng123 於 2007-8-21 15:14 發表
8月19日天晴,我們享用完酒店的早餐後,便辦理酒店check out手續,提著行李再到澳門民政大樓附近參?br /> 當日天氣晴朗,陽光普照。
http://i23 ...

以為係你添
你第二日既雪糕店,我都好鐘意食,好好味~

星期日想落雨又落唔出,好焗

MTV放送區
澳門就是與別不同

身體發膚,受之父母,不敢毀傷,孝至始也。

回覆 引用 TOP

好詳盡喎~

我去澳門咁多次~都末去過大三巴

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bird1015 於 2007-8-21 10:08 PM 發表

以為係你添
你第二日既雪糕店,我都好鐘意食,好好味~

星期日想落雨又落唔出,好焗
我唔夠膽玩,只得我一個無人陪,咪睇下其他人玩lor...
間雪糕店第1次食,檸檬味真係最正,好醒神
l星期日超曬啊...我都曬黑唔少,成身痴笠笠...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rickylau50 於 2007-8-21 11:07 PM 發表
好詳盡喎~

多謝讚賞
未去過,好快d再旅遊澳門多次喇...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rickylau50 於 2007-8-21 23:07 發表
好詳盡喎~

咁你下次要去看看了,到時記住寫遊記呀

MTV放送區
澳門就是與別不同

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kellyng123 於 2007-8-21 23:10 發表

我唔夠膽玩,只得我一個無人陪,咪睇下其他人玩lor...
間雪糕店第1次食,檸檬味真係最正,好醒神
l星期日超曬啊...我都曬黑唔少,成身痴笠笠...
我都唔夠玩,我第一次行透明部份,仲會腳軟!~\
我第一次食檸檬車露都係食佢既檸檬味

有無食佢既金沙朱古力,哩個都好好味

MTV放送區
澳門就是與別不同

回覆 引用 TOP

thank you FOR UR SHARING

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]