• 瀏覽: 19,118
  • 回覆: 51
  • 追帖: 4
週末心情欠佳. 過大海散散悶氣. 信德中心人山人海, 訂了來回船票, 一晚新麗華酒店 ($800)
一點正到步. 感覺澳門凍過香港 .

新麗華酒店, 三星級來說房算大, 加上由葡京管理, 乾淨整潔, 浴室用品齊全.而且出入方便. 行去新馬路,噴水池, 永利 及新舊葡京不過數步之遙.
    取了房,小歇一下. 在酒店樓下坐32號車到旅遊塔. 睇達文西解碼展

入場券$80, 導賞器租金$25.

旅遊塔內達文西展覽的宣傳品, 展覽館內禁止攝影.  這個展覽,展出了大量達文西作品的複製品. 我慢慢的看,離開會場時已近下午五時. 在塔下剛巧有架18號巴士到來.

於是就來到了阿婆井.

還記得電影 "放逐" 嗎?
由阿婆井行幾分鐘,就可到馬閣

待續.....

無悔八十年代

回覆 引用 TOP

等你呀 樓主

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gozilla1941 於 2008-2-19 22:00 發表
週末心情欠佳. 過大海散散悶氣. 信德中心人山人海, 訂了來回船票, 一晚新麗華酒店 ($800)
一點正到步. 感覺澳門凍過香港 .

?v=0

...
新春點解咁無mood,黎完澳門心情靚返d未呀~

等梗你分享

MTV放送區
澳門就是與別不同

身體發膚,受之父母,不敢毀傷,孝至始也。

回覆 引用 TOP

等緊樓主呀..

回覆 引用 TOP

去到媽閣,居然下起雨來,凍上加凍. 於是跳上的士到葡京去吃buffet. 葡京不夜天咖啡室自助餐$145加一.
以小而精美見稱.追求 "回本"者勿進.

刺身十分新鮮.

咕嚕蝦球,非常之嘅好味道.

各種點心皆有水準

我由6點半食到9點半, 天婦羅,燒味,熱盆,例湯,甜品及雪糕都好好味. 不過因坐在吧檯,對面有別的客人,不大方
便拍照.

食完,行出街,雨仍在下,唯有返酒店....

無悔八十年代

回覆 引用 TOP

好一個散心假期呀~樓主~~~
希望你散完心會開心d啦
個buffet睇落都ok~呀~!

我都好想好似樓主咁行1日macau散下心,無奈冇$$$$....唉唉

回覆 引用 TOP

翌日,瞓到8點幾. 打的去青州劉記食豬扒包

劉記在青州小學後面,找了一會才找到.

檸茶$6 豬扒包$10 豬仔包夠鬆軟,兼烘得又香又脆, 豬扒肉嫩多汁.

食包時,隣枱幾位令女在看澳門日報,  話有架二手Benz, 二十四萬咋,諗得過. 又話 "箍臍" 因請唔到sales,要延期開幕. 又同樓面阿姐打牙較, 話有段招聘廣告,七千蚊請樓面阿姐.

食完包,行出來,咁啱有架33號巴士,於是過氹仔....

無悔八十年代

回覆 引用 TOP

到了氹仔,在官也街沛記,吃了兩個合桃蛋糕

合桃蛋糕, 吃下去滿口蛋香,麵粉香,實實在在的好味道.
吃完,逛了一會,返出新馬路.去崗頂前地影下相.

替長輩到架深洋行買牛油糕,和蟲仔餅

牛油糕$42 蟲仔餅$35是上一代的口味了

跟住去三元食肉丸粥

食完返酒店退房.....

無悔八十年代

回覆 引用 TOP

之後又返出新馬路. 今天明顯回暖

跟住去添發食翅

福隆新街, 遠方為十六浦酒店.

添發開一點,不過我十二點八已坐定定等食, 叫了花膠翅, 好味到唔記得影相.

食完行番出來時.

未夠鐘上船,去了賽車博物館.

港澳碼頭,原來澳門的自動售賣機,有電話賣的

澳門回暖,點知返到香港, 又係咁凍.

無悔八十年代

回覆 引用 TOP

添發一食過以後唔會再食

回覆 引用 TOP

個自助餐幾吸引下,可惜見到蘿蔔糕有d怕怕,新年食到驚左

MTV放送區
澳門就是與別不同

身體發膚,受之父母,不敢毀傷,孝至始也。

回覆 引用 TOP

新葡京既自助餐有牛油糕同蟲仔餅
不過睇見牛油糕個名咁肥所以無試到...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 god9393 於 2008-2-20 09:53 AM 發表
新葡京既自助餐有牛油糕同蟲仔餅
不過睇見牛油糕個名咁肥所以無試到...
蟲仔餅我聽都未聽過

回覆 引用 TOP

題外話:原來用Flickr都可以post相, 等我又試下先

回覆 引用 TOP

弊傢伙..去過澳門真係百幾二百幾次..真係冇食過蟲仔餅噃,連聽都未聽過添。

自助山似乎好正.下次一定要試一試。

多謝樓主。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]