註冊 登入

獨闖魔鬼西崖

獨闖魔鬼西崖 E-mail 此主題給朋友

6月21日(星期六)下午,原意係去魔鬼山腳試驗驅狗器,但可能狗群放假,一隻都見唔到,無法測試。

上山經過魔鬼西崖,原意係一探往崖底之山路,但去到崖底,欲罷不能,最終獨自上攀到頂。

魔鬼西崖。

由此路進。

嶺南古廟。

由慈德善社管理。

內分三廟。

觀音古廟。

嶺南古廟。

陸壓古廟。

尚有間竹林祠。

門外上香處。

上山路徑已改建為石級。

矮林中左穿右插,將到崖底,突然見到隻唔知係乜蛛?

上崖位有三,此為其一。

第二個位。

第三個位係大坡板,已有人放繩,當然選呢度正攀。

上攀途中,見石隙有水滲出。

見條繩拉緊,就知我正借力上攀中。

中途繞繩固定身體下望,影相。

橫望。

斜向上。

上望,條繩將盡。

繩頂崖壁重直,決定棄繩向左橫移。

由左邊樹叢位再上攀。

橫移中回望條繩。

聚氣乘風雲霄上,腳下黃河是小溪。

沒有壯闊胸襟,爬上高峰,眼前還是咫尺。

回覆 引用 TOP

精選樓盤
於此樹叢位再上。

上望岩隙。

側望。

樹叢內,原來都係一個直壁。

尚幸有好多樹根,可借力上攀。

岩石都好濕。

手拉樹根借力上攀。

壁雖然直,但樹根唔少。

上攀中外望。

需繼續向上攀。

樹枝借力,定住身體,下望剛才所攀位。

終於出了樹叢,到達一處稍平落腳位。

影張相先。

上望,離頂尚遠,同志仍需努力!

側望。

下望,剛才上攀位。

壁身滿佈金屬扣。

又停一停,影影相。

呢度都有金屬扣。

側望。

上望。

借用草根位上攀。

橫望。

又停一停,下望。

左邊壁好直不易攀。

回覆 引用 TOP

右邊好好多。

又出水?

見到墳場。

好斜。

上望。

有樹仔借力,易好多。

見到旗桿,就到頂了。

上到坡板頂,當然要四周望一望。

坡板頂下望。

繼續穿林上頂。

到頂了。

魔鬼山頂。

魔鬼標柱。

山頂外望。

鯉魚門港口。

將軍澳。

下山途中。

半山炮台。

繼續落山。

落到車路。

出返入口了行程。

===========================================

呢條線其實去年經已佈署,閒來影了唔少相研究上攀路線,剛搵返張舊相,重組繪出昨天上攀路線。

回覆 引用 TOP

短褲出場wo

人生若只如初見,何事西風悲畫扇?
------納蘭性德

回覆 引用 TOP

回覆 1# 的帖子

手腳位多不多

the course of true love never did run smooth

回覆 引用 TOP

森美兄終於達成心願。

只可惜星期六無緣同往。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ●Shing● 於 2008-6-22 01:13 AM 發表

短褲出場wo
 我冇話過唔穿短褲喎!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pallet 於 2008-6-22 01:21 AM 發表

手腳位多不多
塊壁雖然斜,但唔係太光滑,有位可借力,另亦有草根、樹叢、樹根可借用輔助,於我來講唔太難,膽量夠兼手力足便可。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 龍城小子 於 2008-6-22 01:25 AM 發表

森美兄終於達成心願。

只可惜星期六無緣同往。
 又冇話只准攀一次,攀完可以再攀嘛。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 森美2007 於 2008-6-22 01:38 AM 發表

又冇話只准攀一次,攀完可以再攀嘛。
好。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 森美2007 於 2008-6-22 01:36 AM 發表

塊壁雖然斜,但唔係太光滑,有位可借力,另亦有草根、樹叢、樹根可借用輔助,於我來講唔太難,膽量夠兼
手力足便可。
嘩~嘩~嘩~  我點跟您

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 diddid 於 2008-6-22 07:30 AM 發表

嘩~嘩~嘩~  我點跟您
世上無難事,循序漸進就得。

呢條線看似幾險,其實不太難,岩壁有手腳位、有草根、樹根可借力。

但全程需攀爬,體能、手力係必須,另一條件係唔怕高。

或者稍後試行日落脊先啦!

回覆 引用 TOP

呢條線其實去年經已佈署,閒來影了唔少相研究上攀路線,剛搵返張舊相,重組繪出昨天上攀路線。

回覆 引用 TOP

幾時 pass 個團俾你

回覆 引用 TOP

勁!

回覆 引用 TOP

75 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。