• 瀏覽: 2,414
  • 回覆: 14
操之前飲protein其實有咩好處??..
好似我咁...其實我操之前..食個包/飲支葡萄適再加creatine....
幾個字之後就去操架喇.....操完之後"即刻"shake protein飲...其實咁樣有冇錯呢????
其實操之前whey protein到底為乜架呢???
如果想要energy....食飽d先去操唔係己經ok架咩????
乜操之前飲whey protein對操練既吸收有幫助架咩???
順帶一問...
師兄們..你地完成左自己workout之後...會即刻飲supplement...定係等幾個字先架???
有人教我操完"即刻"飲...又有人教我坐幾個字...冷卻左個人先再飲...應該點先岩呢????
麻煩晒...thx=]

精選汽車
操之前飲protein唔係為左飽肚下. 操緊果時都好需要營養. 之前一杯就係比操緊果時可以吸收到.
我個人覺得即刻飲同隔幾個字飲分別唔大. 只要唔係隔太耐就得.

引用:
原帖由 micmic33 於 2008-8-27 07:13 PM 發表
我諗操之前同埋操緊既時候飲 protein 類食品會有利即時性既肌肉修補.

如果從能量角度出發, 唔知係咪操之前食得夠 carbo, 成個操肌過程就唔會分解任何肌肉以作能量呢? 有冇師兄有相關資料?
所以我一直以黎...操之前會食多d carbo先......
操之前唔想食protein ..protein貴過carbo好多...
操完之後我就會係咁食..

引用:
原帖由 pissmeahole 於 2008-8-27 09:29 PM 發表
成班冇肌又冇知識又冇天份之白痴,
聚首一當,
Train 果時 muscles tear / break down (操得正先係)
運動前或後一小時進補, 免流失肌肉.
係咪咁撚串呀???  唔知咪問囉...
你唔想答就咪撚答啦...係度尻人講尻話為乜???
你係咪覺得自己知道就好撚勁先??
我唔會叫你擺張相出黎証明自己又乜又物咁...不過出黎見下面ok...
"聚首一當"..連中文都唔撚識既低能仔..

..操果時即刻breakdown?
就算係都係recover果時先要用protein
人要去到饑荒先會用肌肉作能量

請問仲有冇師兄有好既見解呢

係唔係即係我既見解唔好先?

引用:
原帖由 pissmeahole 於 2008-8-27 10:30 PM 發表
死窮鬼, 凈識中文等乞米, 死草根 !!!!
好心你呢d垃圾咪狗眼看人低啦...
呢度大把大學生啦...死兩句英文出黎以為得你識...
你好有米...你好賺到錢???
話你唔識中文唔代表人地唔識英文既...死傻仔...
唔夠人講話人窮鬼..你又知人地窮???
草根??你又有幾撚高尚呀????貴族呀??皇室呀???中產咋嘛???定係乜Q野政府官個仔呀?????
開口凈係識得罪人....冇家教....
今鋪我係要同你一齊冇禮貌...都要問一問...你老母識唔識教你???????
唔該你收收皮....唔好再講野出黎自取其辱喇...好冇 ???
返去攬住媽咪叫佢教下你禮貌好冇???乖啦deedee..

引用:
原帖由 SuperCatRSI 於 2008-8-27 10:42 PM 發表
係唔係即係我既見解唔好先?
唔係呀師兄 ...
想聽多d人講下姐...始終呢d野眾說紛紜....太多講法喇..
係同一間gym都聽唔少版本...個個教練都唔同講法 ...
師兄你覺得操之前洗唔洗飲protein呢??

操之前carbo

引用:
原帖由 SuperCatRSI 於 2008-8-27 10:50 PM 發表
操之前carbo
操之前carbo 操之後carbo+protein....
英雄所見略同
不過我一直想知有冇錯

take protein before trainning just to prevent muscle breakdown during trainning

imo, before trainning, carbo is more important, as carbo give u energy

4 hours after trainning is extremely crucial, that's so-called anabolic windows, nutrition can be absoulte extremely fast, after 4 hours, the absorption rate will decline to normal

it's very important: you have to eat very clean food/meal within 4 hours after trainning!!!!! or otherwise u will gain fat very easy

after trainning, protein is most important, for u to growth~~~~

引用:
原帖由 adamanimal 於 2008-9-11 04:37 PM 發表
take protein before trainning just to prevent muscle breakdown during trainning

imo, before trainning, carbo is more important, as carbo give u energy

4 hours after trainning is extremely crucia ...
thx for sharing

我未聽過操前飲,
carbo係protein本身少,
對運動時無乜大幫助,
protein營養是為訓練後得以補充,
訓練前飲身體根本唔需要,自然排出

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]