• 瀏覽: 13,426
  • 回覆: 12
你好,媽媽將於下星期進行換心瓣手術,在政府醫院做的,因未見醫生所以未知道費用是如何....有沒有人知道換心瓣要收費多少?
請幫忙解答~~~好讓我和家人有個預算...謝!

我已在網上搜索過很久,都找不到有關資料......請問有沒有人可以解答一下...?? 很苦惱

另外也想知道想申請醫院手術的資助要有什麼資格才能申請成功?...

pls help!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
我爸在4月時做了心瓣手術,
換了個機械心瓣.
費用只是每日床位費,
並沒有加收額外手術費.
可不用太擔心.

回覆 引用 TOP

我媽媽13/10會做換心瓣手術,但要等doctor有時間才可以見醫生問details 野同埋簽同意書。但現在我最擔心的有2個問題

1.  威x斯做換心瓣手術要多少錢,收手術費嗎? 因見你之前的留言說不用手術費,但我哥哥陪媽媽去覆診時問那裡的職員(不知是doctor定係nurse or else) 說要60000-80000!........

2.  我見有2隻心瓣,一隻是豬心瓣,一隻是金屬的,其實那一種較好?...

先謝謝你的解答!!
以上是頭先在另外一個forum post 的問題.... 究竟要手術費或不用....
定還是心瓣手術都分好多隻?  我媽媽就肯定要換心瓣而不是修補的
引用:
會員發帖與回帖之間不可直接提及任何公司, 醫院, 診所, 醫生, 醫護人員等的名稱,有違者會被扣分。 (如果有需要提及公司,醫生或診所名字時可以以 X 字代替,例如 何X煒醫生。)

回覆 引用 TOP

會不會是因為你有其他的資助? 如公務員等等.....所以不用手術費

回覆 引用 TOP

我爸都是今年4月時在 威x斯做換心瓣手術.
我爸爸2尖瓣換了金屬瓣 (但需要終身食薄血藥).
3尖瓣只需修補就可以了
金屬瓣可用上20年(我爸爸72歲了),
豬心瓣如沒有排斥用的話時間比金屬瓣長.
至於那一個好, 要待醫生與你們溝通,
因為每個人的情況不同.
我們並不是有任何福利不用給手術費,
其實倣手術前醫生說因 "心律不正" 故要做手術加上個儀器需要給$8,000的,
但到做手術時情況不適宜做這手術,
故做心瓣並不需給額外手術費.
這裡醫生及醫護人員很好的,
我爸做了塊鏡讚揚他們,以表心意.
現在康復中呢.

記著, 有甚麼問題直接對醫生說,
不要估估下,
如需要資助, 醫院有社工的.

回覆 引用 TOP

明白.....
媽媽今日入了院原本是安排手術前要脫蛀牙的,不過等了一日都沒有脫。

今日都問了姑娘,她說換心瓣同埋搭橋是不收手術費的。

但因為我地未見到主診醫生,所以都未知detail手術係點,會唔會好似你daddy咁要另外安裝儀器..

由此至今,醫生都只是跟我們說是換心瓣,未聽過醫生講話extra安裝儀器...頭都大了

我心急是因為仲未見到主診醫生...所以有問題都唔知問邊個好

謝謝你wawa!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sleepless 於 2008-10-7 10:58 PM 發表

我媽媽13/10會做換心瓣手術,但要等doctor有時間才可以見醫生問details 野同埋簽同意書。但現在我最擔心的有2個問題

1.  威x斯做換心瓣手術要多少錢,收手術費嗎? 因見你之前的留言說不用手術費,但我哥哥陪媽媽去 ...
不好意思,提及了醫院名字! 新人唔知規矩,sorry!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sleepless 於 2008-10-8 11:07 PM 發表

明白.....
媽媽今日入了院原本是安排手術前要脫蛀牙的,不過等了一日都沒有脫。

今日都問了姑娘,她說換心瓣同埋搭橋是不收手術費的。

但因為我地未見到主診醫生,所以都未知detail手術係點,會唔會好似你dad ...
我爸做手術前幾個月前要做脫牙呀.
要待傷口好了才可做手術的.

很明白你現在心情,
不要想得太多,
不用太擔心.
祝你媽咪手術成功

回覆 引用 TOP

呀...我媽媽就今早脫了2隻牙,但星期一就會做手術了...? 咁快唔知會唔會有問題

聽日終於可以見醫生,太好了,可以有咩問咩

醫生都幾好人啦,我想約晏少少都ok...希望手術冇問題啦!

謝謝你!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sleepless 於 2008-10-9 09:49 PM 發表

呀...我媽媽就今早脫了2隻牙,但星期一就會做手術了...? 咁快唔知會唔會有問題

聽日終於可以見醫生,太好了,可以有咩問咩

醫生都幾好人啦,我想約晏少少都ok...希望手術冇問題啦!

謝謝你!
我爸爸脫了8隻呀! 差不多冇牙咁.
2隻牙應該沒有問題的.
醫生會詳細解釋你媽咪心瓣情況,
一般情況做完手術後一個星期就可出院,
你都要好好休息,
以便手術後照顧你媽咪.

祝伯母手術順利, 身體健康

回覆 引用 TOP

前天終於見了醫生,對媽媽的病情知了多些,手術程序都知多了一些。
手術不用費用,只是要付100一天的住院費;但假若因心跳不好而要安裝起搏器就要數萬元,但醫生說很少機會要安裝。

到了手術開了刀才知道是修補or更換。

明天是手術時間,有點緊張了!

回覆 引用 TOP

替你, 你媽媽同你屋企人加油

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]