註冊 登入

[原創] 徐木發油畫、水彩、素描、粉彩、攝影作品集

今天參觀了一個畫展經朱嘉明先生介紹認識了兩位活躍在本港畫壇的畫家。左起陳中樞、朱家明、馬銓及本人。

代郵:YANNIE姐你的偶像馬銓對你的名字很有印象希望能認識你?

回覆 引用 TOP

精選樓盤

徐木發油畫、水彩、素描、粉彩、攝影作品集

畫題:青衣島

回覆 引用 TOP

畫題:流浮山白坭

回覆 引用 TOP

畫題:雨中的掃管笏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 木口木面 於 2008-12-26 09:27 PM 發表

...
哎 ! 你唔應該同銓哥企埋一齊影相,你地一齊影相就覺得佢靚仔過你好多,真係失策 !
其實我諗你同佢應該差唔多年紀,銓哥 D 頭髮仲係烏卒卒,究竟係咪染髮呢 ?

明月松間照 清泉石上流

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Yannie... 於 2008-12-30 12:40 PM 發表

哎 ! 你唔應該同銓哥企埋一齊影相,你地一齊影相就覺得佢靚仔過你好多,真係失策 !
其實我諗你同佢應該差唔多年紀,銓哥 D 頭髮仲係烏卒卒,究竟係咪染髮呢 ?
有緣認識合照張以作留念,都係你好野識得欣賞銓哥外表與內涵。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 木口木面 於 2008-12-30 01:02 PM 發表

有緣認識合照張以作留念,都係你好野識得欣賞銓哥外表與內涵。
但係,你兩個係校友喎,呢個圈咁細,你地又互相都咁活躍,點解你地咁多年以黎竟然會唔認識呢 ?  咁奇 ?

明月松間照 清泉石上流

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Yannie... 於 2008-12-30 01:17 PM 發表

但係,你兩個係校友喎,呢個圈咁細,你地又互相都咁活躍,點解你地咁多年以黎竟然會唔認識呢 ?  咁奇 ?

最新收到的照片!原因是我並不活躍,無參比賽少參加畫展社交圈子窄,輦份又低所以咪唔認識囉!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 木口木面 於 2008-12-30 02:31 PM 發表

...
咁你以後要同 D 畫友 close D 至得囉 !  千祈咪將自己收收埋埋,要 open D,多 D 參賽參展,咁至唔會同藝壇脫軌,又可以認識多 D 畫友,接收一些藝術的新潮流,可能令你在藝術方面成就更高,黎緊你要試試衝擊雙年獎喇。

明月松間照 清泉石上流

回覆 引用 TOP

回覆 101# 的帖子

願你同樓主達成相同的目標,
祝各位新年愉快!

我願化為柔情,成為你心中的牽掛!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Yannie... 於 2008-12-30 06:05 PM 發表

咁你以後要同 D 畫友 close D 至得囉 !  千祈咪將自己收收埋埋,要 open D,多 D 參賽參展,咁至唔會同藝壇脫軌,又可以認識多 D 畫友,接收一些藝術的新潮流,可能令你在藝術方面成就更高,黎緊你要試試衝擊雙年獎 ...
參加比賽就唔會啦!得閒會去睇多的畫展,自已畫下畫享受自由自在的生活好啦!

回覆 引用 TOP

想不到在這裡看到嶺海藝術專的學生!(我姓唐,大約1973年嶺海藝術專科學校畢業)
當時分商業科和藝術科,我選商業科!
馬廉飛? 我就不認識,馬廉超我就識! (黃東亮、梁達鴻、李寶輝、 馬廉超)是當時我的同學.
蔡紹尊、何其炎、陳堯麟 那時也是我的老師!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CKTONG806 於 2008-12-31 01:34 PM 發表

想不到在這裡看到嶺海藝術專的學生!(我姓唐,大約1973年嶺海藝術專科學校畢業)
當時分商業科和藝術科,我選商業科!
馬廉飛? 我就不認識,馬廉超我就識! (黃東亮、梁達鴻、李寶輝、 馬廉超)是當時我的同學.
蔡紹尊、何 ...
好高興有位師兄或師姐入來打個招呼!係呀係馬廉超應該是我記錯左。

回覆 引用 TOP

回覆 105# 的帖子

忽然間又多個師兄/姐?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tomymt 於 2008-12-31 05:43 PM 發表

忽然間又多個師兄/姐?
搵到的舊資料1972年畢業生中有位唐俊強師兄唔知係唔係?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。