• 瀏覽: 5,812
  • 回覆: 26

鴻福堂x九巴  首度合作創雙贏

以綠色草本巴士車廂  為乘客提供窩心健康小貼士            

鴻福堂提提你請緊握扶手…近來乘《1A》九巴,不但常常聽到鴻福堂的窩心提示,亦隨處看到鴻福堂有趣實用的草本新知。原來,一向愛搞新意的鴻福堂集團,首度與九龍巴士(一九三三)有限公司合作將巴士上下兩層的車廂潤飾成一片柔和草本綠色,以《國家級涼茶秘方就在鴻福堂》為宣傳主題,向九巴乘客灌輸國家級涼茶秘方之草本新知和健康資訊。
        國家級涼茶秘方草本新知:        

鴻福堂提提您草本小貼士
涼茶秘方

國家級非物質文化遺產
          專用術語

飽飽滯滯,點搞呀?
廿四味
清熱解毒‧化濕消滯
周身攰濕熱重,點樣吸濕 ?
祛濕茶
清熱利濕
痘痘o既宿敵 ?
夏枯草
清肝明目
貓頭鷹最鍾意飲乜 ?
雞骨草
清熱利濕
乞嚏大魔王最怕係乜 ?
感冒茶
疏風清熱
Kam Kam 作怪 唔想再起痰 ?
止咳茶
清熱舒肺‧化痰止咳
弊!周身痕癢,又去唔到便便添    !
藥製龜芩膏
解毒除濕
咩野係食得o既人體清道夫?
靈芝龜芩膏
清熱解毒

邊架車咁好彩??
from :http://www.hungfooktong.com/news/news_20080926.php

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 cchanwaitat 於 2008-10-22 05:13 PM 發表

鴻福堂x九巴  首度合作創雙贏                          

以綠色草本巴士車廂  為乘客提供窩心健康小貼士                                                   
鴻福堂提提你請緊握扶手…近來乘《1A》九巴,不但 ...
1A批笑直

回覆 引用 TOP

據我所知,ME8853,ME8909,ME8933,ME9327,ME9378,ME9631,ME9186,MF409都係有份(無記錯既話)
另外果架就唔知

回覆 引用 TOP

我搭左咁多年1A返學... 就知道下面幾部有上

ME8594
ME8853
ME8933
ME9186
ME9327
ME9378
ME9510
ME9631
MF341
MF409

愛車ME9866同MF421冇份..

其實仲有部LJ5724有鴻福堂報站 , 但就冇廣告

GH 418 @ 58X (暫掛字軌?)

屯廠士啤康偈豪?

不就是418嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 屯廠後備康偈豪 於 2008-10-22 05:28 PM 發表

ME8594
ME8853
ME8933
ME9186
ME9327
ME9378
ME9510
ME9631
MF341
MF409

其實仲有部LJ6053有鴻福堂冇站 , 但就冇廣告:smile_4 ...
官方只係話有9架上咋喎唔好意思,何來有十架係度
另外有報站係LJ5724,唔係LJ6053

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 屯廠後備康偈豪 於 2008-10-22 05:28 PM 發表

ME8594
ME8853
ME8933
ME9186
ME9327
ME9378
ME9510
ME9631
MF341
MF409

其實仲有部LJ6053有鴻福堂冇站 , 但就冇廣告:smile_4 ...
我部愛車有份=.=ME8853

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 101愛好者 於 2008-10-22 05:30 PM 發表

官方只係話有9架上咋喎唔好意思,何來有十架係度
另外有報站係LJ5724,唔係LJ6053
咁冇上既應該係9378

GH 418 @ 58X (暫掛字軌?)

屯廠士啤康偈豪?

不就是418嗎?

回覆 引用 TOP

搞到D笑直7哂==

[img][/img]

回覆 引用 TOP

應該做未全車身廣告

回覆 引用 TOP

差唔多隔兩三個站就會講一次; 我坐過一次後真係唔想再坐鴻x堂
巴士; 因為實在太煩; 去到令我討厭的情度. 見到佢, 我自己情願
等下一班好過.  最慘佢係廣東話英文國語都有, 隔兩至三個站講
一次; 我第坐那一次(也是唯一一次)真係煩到我話: 講未鴻x堂未;
我由觀塘坐到九龍城; 最少講左四五次鴻x堂提提你; 程度可以同
必x站, 活x教育的電視廣告有得比.. 宜家無必要都唔坐1A...... 唔想
見到呢批車

'Never argue with an idiot .  They'll drag you down to their level and beat you with experience'
2017貴州行

回覆 引用 TOP

終於諗到果個大地方做乜了…

回覆 引用 TOP

對兩間公司黎講當然係好事

不過對乘客黎講 就..

個人喜歡搞笑廣告之一

回覆 引用 TOP

佢一播,車上d乘客笑爆嘴
但再播多幾次..

:HT1176 EU5923
Steven Gerrard ,Steven Ma
Eason fans club

回覆 引用 TOP

錄鴻福堂報站果個人D普通話好爛

反巴狗

回覆 引用 TOP

唔知會唔會擴展至其他線

(合)上帝聽禱告,告別苦惱,
(人說)今我無言地感激。
(天使說)祂看靈魂極寶貴。
(人說)聽侯神為我指引。
(天使說)縱軟弱,(人說)祂擁抱!
(天使說)靠著神,(人說)總跨勝!
(人說)上帝恩典藉教一生也願宣告!祂聽禱告。
(人說)上帝恩典藉教蒼生也願宣告!祂聽禱告。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]