• 瀏覽: 1,116
  • 回覆: 20
兄弟們你地好!我係一個做GYM既新人,在PHY做了差唔多半年了,我做GYM既目的只係想身體可以有少許的線條,著衫好睇D。我本身係一個好瘦既人,之前係31胸28腰的,呢半年做GYM我都係主要做膊頭、推胸同拉背既器械,但因為可以一直係瘦開,亦知道肌肉唔會有特別明顯既進步,做了一個月後開始有飲健身既奶粉,增重既、增肌既等等都試過,亦識過幾隻牌子,但因為我本身對奶同蛋都有敏感,飲既一日痾三次或以上(有D朋友話唔會痾既我都會痾),所以過左幾個月後都已經停左,我想問,聽講係唔係有隻BCAA都可以有增肌肉既功能架?,適合我呢D腸胃容易敏感既人食,如果o岩,有冇邊隻牌子會比便好D?如果唔o岩,我仲有其他野我可以試試的,希望有有心的兄弟可以回答我個問題啦,THANKS 感激感激

精選汽車
1. 因為瘦開, 所以肌肉唔會有特別明顯既進步 <-- why?
2. 平時三餐有冇食肉?
3. 請列出你個trainning menu黎睇下 <-- 好重要
4. 半年無乜野睇係好正常
5. 無一隻粉會有增肌肉既功能, 佢地只係提供肌肉需要既養份, 增唔增到就好睇你訓練得好唔好

1. 其實可能有 但自己唔覺 我諗少少都有既
2. 我一四食四餐的 早餐就銀龍食沙嗲牛肉麵 午餐多數碟頭飯 一定有肉 一時時有菜 放工後做GYM前就會食少少野
    不過會抖半個鐘無開始郁 做完返到屋企一定係食飯 仲會有肉有菜
3. 好重要 我一個星期做三次左右 一日做推胸 一日做膊 一日拉背 主力做既 通常一組做10-15下 每次/每部機做5-10組
    我唔會做到好重 我怕會扭傷 我情願做輕少少但做多幾下 每次做完GYM之後我都可以FEEL到自己想做既地方累或痛 我諗我應該無做錯
    但其實我唔係太識 我只係之前上過康文處的課程同做開GYM朋友意見 (如果有錯請指點小弟)
4. 其實都有少少 但自己唔覺囉 之前曾經講過我得31吋胸 做左半年其實都有少少成續 now 33吋 但可能做既動作同力度既問題 變左雞心胸
5. 我曾飲過碳水化合物為主既野 亦有試過走乳酸既奶粉 乳清蛋白奶粉都飲過 但都係咁痾 痾到醫生都叫我唔好飲了
其實大家見唔見意我試試BCAA呢???
引用:
原帖由 phoenix1031 於 2008-11-6 10:58 AM 發表
1. 因為瘦開, 所以肌肉唔會有特別明顯既進步  

引用:
原帖由 williamhk1983 於 2008-11-6 02:14 PM 發表
1. 其實可能有 但自己唔覺 我諗少少都有既
2. 我一四食四餐的 早餐就銀龍食沙嗲牛肉麵 午餐多數碟頭飯 一定有肉 一時時有菜 放工後做GYM前就會食少少野
    不過會抖半個鐘無開始郁 做完返到屋企一定係食飯 仲會有 ...
1. 瘦唔瘦同增肌無乜關係, 同增肥就有關係
2. 咁樣食, 你蛋白質應該好足夠(直頭係過量), 無必要特別去飲咩粉, 可以等做多幾年, 大隻咗之後先至再考慮
3.1 一定要玩腳, 無做腳, 好難大隻
3.2 唔係10-15下, 係應該做8至12RM(RM即係最大重覆次數, 即係做到盡, 8至12下, 做唔到第13下)
3.3 一定要夠重, 做多幾下(多過15RM)會變咗練耐力, 肌肉會比較難大
3.4 累只代表積累咗唔少乳酸, 唔代表有效, 要有DOMS(第2朝起身出現既肌肉痛)先至為之有效
3.5 只要動作正確, 玩得重都唔會有問題, 姿勢好重要
3.6 如果可以列晒每日每個動作出黎會更加好
4. 一般要2年先會明顯大隻咗
5. 現階段, 我覺得你唔需要飲補充劑住, 不過如果有閒錢, 想試下都無問題, 最多係無用啫

phoenix1031兄真係多謝你
1. 我諗我真係幾難可以增肥到 因為我屋企家族男性係瘦開
2. 唔好睇我瘦瘦地 我都幾食得的 NOW 132磅 176CM高
3.1 有做 不過都幾HEA住做 我做胸個D咁勤力
3.2 我唔記得點去計個數 我在PHY做的 例如我推胸 我會做50-60磅(我都唔知係唔係叫磅)
          一黎推10-15下 之後就做到無力推 然後就抖5分鐘拉下肋再做
3.3 同上 唔識計
3.4 有架 第二日袋都唔太想拎架有時 你咁講 我又問問 之前一開始做就真係累到死 仲可能會累幾日
          但宜家有時會第二日都會累 但無之前咁累 有時可以連累都唔累下 係唔係代表我要再比之前做多少少 做重少少
3.5 姿勢我諗都OK既 鎖腰鎖背個D我都有 坐直個人呢D一定會
3.6 唔識點同你講喎
4. 我唔要大隻 我只係要少少線條 我唔鍾意一舊舊的
5. 我都係只想要少少幫助
引用:
原帖由 phoenix1031 於 2008-11-6 02:29 PM 發表

1. 瘦唔瘦同增肌無乜關係, 同增肥就有關係
2. 咁樣食, 你蛋白質應該好足夠(直頭係過量), 無必要特別去飲咩粉, 可以等做多幾年, 大隻咗之後先至再考慮
3.1 一定要玩腳, 無做腳, 好難大隻
3.2 唔係10-15下 ...

講樣幾好笑既野畀你聽
做GYM時有時真係好累 我會用呢個方法去提醒自己努力
就係 ...........
我要型.......我要胸
我要著衫好好睇.......
都幾順口架 大家可以試試

引用:
原帖由 williamhk1983 於 2008-11-6 03:13 PM 發表
phoenix1031兄真係多謝你
1. 我諗我真係幾難可以增肥到 因為我屋企家族男性係瘦開
2. 唔好睇我瘦瘦地 我都幾食得的 NOW 132磅 176CM高
3.1 有做 不過都幾HEA住做 我做胸個D咁勤力
3.2 我唔記得點去計個數 我在PH ...
1. 第2日係痛, 定係累?
2. 痛常可以痛幾多日? 因為你每舊肌肉一個星期只係做1次, 如果只係痛1,2日, 咁就唔係咁好
3. 盡量玩重d, 每組做唔多過12下(每組都做到力盡咁計), 每個動作做3至4組
4. 玩多d腳, 你會好快知道佢既好處
5. 放心, 好難練到一舊舊(情形就好似你想打份工賺大錢一樣), 盡管去練啦
6. 我都係P記做, 不過我o係康怡, 如果你有時間有興趣, 可以過黎揾我

我再想問問瘦人會唔會真係越跑越瘦架 我之前聽人咁講 搞到我唔敢玩跑步機
同埋我都係覺得自己身體吸收有問題

如果你唔嫌煩又肯指點我既當然好啦 仲要請你食飯添呀
我會再畀心機練腳
多謝
引用:
原帖由 phoenix1031 於 2008-11-6 03:21 PM 發表

1. 第2日係痛, 定係累?
2. 痛常可以痛幾多日? 因為你每舊肌肉一個星期只係做1次, 如果只係痛1,2日, 咁就唔係咁好
3. 盡量玩重d, 每組做唔多過12下(每組都做到力盡咁計), 每個動作做3至4組
4. 玩多d腳, 你會好 ...

引用:
原帖由 williamhk1983 於 2008-11-6 03:44 PM 發表
如果你唔嫌煩又肯指點我既當然好啦 仲要請你食飯添呀
我會再畀心機練腳
多謝
我每個星期2, 4晚, 星期6下午都會去做, 有時可能會變下。
你揾日黎之前PM我啦

可能我係新會員 PM唔到你呀
引用:
原帖由 phoenix1031 於 2008-11-6 04:01 PM 發表

我每個星期2, 4晚, 星期6下午都會去做, 有時可能會變下。
你揾日黎之前PM我啦

引用:
原帖由 williamhk1983 於 2008-11-6 04:03 PM 發表
可能我係新會員 PM唔到你呀
咁你是旦吹下水, 夠50分就可以PM

多謝提醒
我會努力
引用:
原帖由 phoenix1031 於 2008-11-6 04:06 PM 發表

引用:
原帖由 phoenix1031 於 2008-11-6 04:06 PM 發表

樓主組與組之間休息以1分至分半鐘為佳

Yes SIR
知道
我會記住你地講既野架喇
引用:
原帖由 saiwong 於 2008-11-6 06:00 PM 發表

樓主組與組之間休息以1分至分半鐘為佳

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]