• 瀏覽: 1,601
  • 回覆: 11
熱賣及精選
引用:
原帖由 水翼屋仔 於 2009-1-28 17:46 發表

過去幾十年,由於道路 / 鐵路不斷改善,加上維港填海,碼頭越搬越遠,令港內線不斷萎縮。連幾十年盈利保證o既天星尖沙咀線都蝕錢!行o左廿幾年o既中尖東快船線仲摺o左,到而家都冇人投!港內線真係冇乜希望!

奇怪 ...
觀北 線好似比較多打工仔搭返屋企wow

重點是什麼?

想抬高富裕小輪好叻好巴閉,經營長年蝕錢航線都未死得
顯出天星小輪搬碼頭小人坐叫死得,好無用呀?

引用:
原帖由 水翼屋仔 於 2009-1-28 11:38 PM 發表

咁又奇。而家地鐵觀塘 - 北角咁方便、密同快。真係會有幾多人會為o左每程慳果唔夠5蚊,搭咁疏,又離旺區咁遠o既富裕呢?

(至少我阿爸唔會。佢做o野果間廠o係正碼頭附近。但佢寧願搭101 / 紅小,來往觀塘同西營盤屋企,都唔會搭富裕 + 10 / 18 / 18P。)
對d一日可能得十幾蚊用的人,5蚊分別係已經好大…。

可能三個麵包都夠買…。

引用:
原帖由 水翼屋仔 於 2009-1-28 05:46 PM 發表

但既然佢地都覺得做得住,咪俾佢地繼續做落去,俾老人家繼續有平船過海 / 渡輪迷遊下港內街渡船河都好,直到做唔住摺埋就算。
乜你好想港內線摺咩?
第一次見渡輪迷希望渡輪業無得做!

引用:
原帖由 水翼屋仔 於 2009-1-29 09:49 PM 發表

乜你好想港內線摺咩?
第一次見渡輪迷希望渡輪業無得做!
就算你想 / 唔想,你都要接受港內渡輪冇可能出現大回春,恢復1972年,紅隧通車前o既無限光輝。因為,陸路交通不斷改善,水路越o黎越冇優勢。
我只係現實咁睇o野
你平時的"資料"都係靠自己想出黎,
原來你係識"現實咁睇o野",
失覺哂...

引用:
原帖由 水翼屋仔 於 2009-1-29 09:49 PM 發表

就算你想 / 唔想,你都要接受港內渡輪冇可能出現大回春,恢復1972年,紅隧通車前o既無限光輝。因為,陸路交通不斷改善,水路越o黎越冇優勢。
...
我知道港內線未必可以翻生,
不過咁唔代表我地淨係默默睇住港內線一條條摺,
我地渡輪迷更應該諗一d令船公司冇咁蝕既方法,
獻計給船公司、有關當局!
而唔係淨係係度發表「貓哭老鼠」既言論!

引用:
原帖由 barca_399 於 2009-1-29 10:03 PM 發表

你平時的"資料"都係靠自己想出黎,
原來你係識"現實咁睇o野",
失覺哂...
佢係擺明來搞事的…

作文都算, 仲要俾人篤爆佢作文仲好意思不停loop。

各位, 我諗你地想有好日子過的, 不如大家一齊研究下點樣做到佢永不超生仲好。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]