• 瀏覽: 5,459
  • 回覆: 92
標普降宏利金融信貸評級至AA-,旗下附屬降至AA+,展望穩定
(經濟通)2月25日 星期三 10:40

《經濟通通訊社25日專訊》評級機構標準普爾發表報告,下調宏利金融(00945)交易對手信貸評級至「AA-」,旗下各家經營保險業務的主要附屬公司之長期交易對手信貸評級及財務實力評級則被降至「AA+」,評級展望為「穩定」。
報告指,宏利盈利及資金方面的不穩定性增加,令其原有的「AAA」評級不能維持,環球股市下挫並持續動盪,影響集團盈利、儲備、資本金以至借貸,削弱集團財務彈性,相信未來12至18個月,環球股票及信貸市場會令集團重要的財富管理業務費用收入下滑,對沖及借貸成本上升,以及令投資組合價值進一步受壓。
不過標普稱,由於預期宏利今年除稅後核心經營溢利可維持逾35億加幣,因此予其「穩定」展望,但倘有任何證據顯示目前看法有誤,或環球股市會出現持續且深遠的跌市,宏利評級展望則可能被降至「負面」。(vy)

N7105 4.1.2 MP3BOBO ROM

有水有水,無水無水,有水過水,無水散水

熱賣及精選
咁講咪即係有貨可以先估左先,遲D買翻D平貨囉。

引用:
原帖由 一個都不能少 於 2009-2-26 04:32 PM 發表

咁講咪即係有貨可以先估左先,遲D買翻D平貨囉。
如果有貨, 跌到呢個位, 賣唔賣都無乜所謂囉...已經連跌十幾日, PE又低, 反而有錢就買, 擺返三五年, 賺息都好
今日香港經濟日報A11金融版有講
集資目的 : 優化集團1級資本充足比率, 純粹是為了提高集團在從事併購活動時的資金靈活性
如果收購唔成功, 宏利將會變成現金超多的上市公司, 而家呢個時勢, 只要有錢大把野可以買

OF COURSE, CASH IS THE KING.

引用:
原帖由 扑傻瓜 於 2009-2-26 05:02 PM 發表

咁幫手, 睇來你係宏利人喎!!!
呢單係正負面參半喎, 咁都叫幫手?

引用:
原帖由 扑傻瓜 於 2009-2-26 05:05 PM 發表

但係你出!!!明顯係自己人幫自己人講野囉!!!
自己上網搵搵, 單料係經濟日報出架, yahoo搵到
可能經濟日報宏利有份
明天東方蘋果都可能有, 咁佢地都應該有份

引用:
原帖由 扑傻瓜 於 2009-2-26 05:12 PM 發表

咁你又講佢加拿大,美國業務點死嚇死吓!!!點解要供優先股, 25元加幣!!!有錢要咁做咩!!!
點解埋派炒人!!!!又要揾收數佬收!!!!咁下9 手法對幫過佢揾錢的員工! 你攞明就係自己人唱 ...
第一,
唔係追員工糧, 員工係受勞工法例保障
員工出糧係唔會追, 只會追agent糧, 話明, 當然要, 有乜咁出奇? 一個都不能少兄差不多日日出一編新人入職注意事項, 如有疑問, 睇睇佢果編文章再講

第二
如對發優先股有咩疑問, 請去財經投資區問問專業投資老手

第三,
點解要炒人? 而家全香港都話裁員炒人, 咁你問下全香港, 點解囉, 我又唔係老闆, 我點知呀

第四
借左人地半年錢都唔還, 又唔主動還, 唔搵人去收, 搵邊個?

第五
加拿大, 美國業務有咩料呀? post來睇睇好喎, 比我update下新料

引用:
原帖由 扑傻瓜 於 2009-2-26 05:29 PM 發表

係度亂咁誤導人, 若果D人聴你講買完後跌又點呀!! 而家嘜野時勢, 你擔保升呀! 你叻呀!就唔洗日日係度踩人上位la!!!大把單開la!!!洗鬼係度踩多人一腳!宏x請到你就真係影衰個招牌呀!!!連行家都踩成 ...
唔好講其他話題住, 答左先啦
借左錢, 係咪要還呀?

引用:
原帖由 扑傻瓜 於 2009-2-26 05:34 PM 發表

所有行家齊來看看這個人,踩住行家上位! 破壞保險界聲譽!!破壞保險AGENT形象!!!
而家唔係講保險業, 係講做人處事
唔好講其他話題住, 答左先啦
借左錢, 係咪要還呀?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]