註冊 登入

機場快線的問題

機場快線的問題 E-mail 此主題給朋友

話說有一日,我去遊機場快線河-----------(我恨搭機鐵恨左10年,前幾日終於儲到錢去搭番一次)
我係青衣站上車,諗住去機場既
我係青衣拍卡果時,佢已經扣左我50幾元(可能係學生價,所以平d掛)
但當我去到機場之後,發覺原來唔駛出閘既

所以我想問問大家
如果我係貪著數既人,咁我咪可以利用呢個漏動,不停遊機鐵河囉
即係由青衣搭到機場,機場再搭到香港,香港再搭番去機場...........
定係佢會有專人check飛,情況就好似東鐵既頭等咁樣

回覆 引用 TOP

精選樓盤
the platforms for going to and out of the airport is not connected,
you have to pass the gate if you want to go to the opposite direction...
so, there is no such a bully play in your reasoning.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wkfn 於 2009-4-18 03:10 PM 發表

the platforms for going to and out of the airport is not connected,
you have to pass the gate if you want to go to the opposite direction...
so, there is no such a bully play in your reasoning.
架機鐵係去到博覽館既...
初初我去到博覽館果時,我都以為我要搭另一架車出番市區..
但原來係原車去原車番,
即係話,我由青衣搭到博覽館,再由博覽館搭番去機場,都係同一架列車.....
基本上冇人趕我落車.....
所以你話個月台(往機場方向)(往市區方向)唔連接唔係問題
因為我最後都可以搭到博覽館,再搭到機場先落車,咁都可以唔駛出閘既

正正因為如此,所以我先開呢個post問

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dicksonwong 於 2009-4-18 02:24 PM 發表

話說有一日,我去遊機場快線河-----------(我恨搭機鐵恨左10年,前幾日終於儲到錢去搭番一次)
我係青衣站上車,諗住去機場既
我係青衣拍卡果時,佢已經扣左我50幾元(可能係學生價,所以平d掛)
但當我去到機場之後,發覺 ...
50幾蚊一次
比你遊足全日車河都有賺啦
仲有,想搭機場快綫仲可以買「早晨專綫」(7am-10am),青衣/九龍→香港都係收$20

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dicksonwong 於 2009-4-18 03:20 PM 發表

架機鐵係去到博覽館既...
初初我去到博覽館果時,我都以為我要搭另一架車出番市區..
但原來係原車去原車番,
即係話,我由青衣搭到博覽館,再由博覽館搭番去機場,都係同一架列車.....
基本上冇人趕我落車.....
所 ...
理論上係可以坐足成日
有機構早前就係利用呢D漏洞
叫d員工由機場搭出香港站交收文件
再搭機鐵返機場省錢
事件曝光後要賠返D車費比地鐵
亦令地鐵史無前例地派人落去查飛(非外判查票組)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DA90 於 2009-4-18 09:31 PM 發表

理論上係可以坐足成日
再搭機鐵返機場省錢
o個次係以地鐵名義捐錢俾公益金

早一兩日o係青衣第一次見到有人查飛,雖然好多機場員工入閘,但唔係人人都查,
咁耐只係 check o左一個女仔,唔知要出示機場員工八達通定禁區通行證。

出晒通告你地班蛋散唔睇,關我甚麼事?

回覆 引用 TOP

拿起筆,作刀槍,集中火力打黑幫,革命師生齊造反,文化革命當闖將!革命無罪,造反有理!
引用:
原帖由 kachungho 於 2009-4-18 09:19 PM 發表

50幾蚊一次
仲有,想搭機場快綫仲可以買「早晨專綫」(7am-10am),青衣/九龍→香港都係收$20
聽日去遊車河先

回覆 引用 TOP

可是這種游河方法迫你一定要係機場站落車..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kachungho 於 2009-4-18 09:19 PM 發表

50幾蚊一次
仲有,想搭機場快铫仲可以買「早晨專铫」(7am-10am),青衣/九龍→香港都係收$20
可惜我平日都唔會點去青衣的
所以今次遊河真係好偶然發生既事...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DA90 於 2009-4-18 09:31 PM 發表

理論上係可以坐足成日
再搭機鐵返機場省錢
即係好似東鐵線頭等咁樣查飛?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 munandka 於 2009-4-18 11:43 PM 發表

機場快綫只有小童價,學生同長者都係成人收費.
香港 $100
九龍 $90
青衣 $60
收你50幾,你之前係咪搭咗MTR其他綫
由香港站搭東涌線,去到青衣站先搭機場快線

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gary0723 於 2009-4-20 07:28 PM 發表

可是這種游河方法迫你一定要係機場站落車..
冇問題既
最多搭番價錢較平既機場巴士番屋企.....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dicksonwong 於 2009-4-20 09:02 PM 發表

即係好似東鐵線頭等咁樣查飛?

不過而家無啦
因為呢條線根本養唔起一team查飛組

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DA90 於 2009-4-20 09:33 PM 發表

不過而家無啦
因為呢條線根本養唔起一team查飛組
咁如果我第日真係有心做既話,咁我真係可以去遊機鐵河架啵

回覆 引用 TOP

29 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。