註冊 登入

機場快線的問題

引用:
原帖由 dicksonwong 於 2009-4-20 10:01 PM 發表

咁如果我第日真係有心做既話,咁我真係可以去遊機鐵河架啵
可以講係
當然無咩人會咁做
因為一轉車都成粒鐘

將來開左香港站二號月台就唔可以
到站後一定要比一百蚊出閘
好似廣州地鐵天河客運站站咁樣

回覆 引用 TOP

精選樓盤
我想問清楚幾個問題,你係由青衣上車,跟住坐到博覽館,但係冇落車,架車好似中環站咁,停左係到等人上,跟住你係返青衣落車,再拍8達通就扣左你50蚊?咁會唔會佢(8達通收費程式)當左你係同一站出入呢?

我通常都係搭到去機場就落車,唔知博覽館係點上落呀!

回覆 引用 TOP

博覽館站同一月台上落

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 令狐國沖 於 2009-4-21 08:49 AM 發表

我想問清楚幾個問題,你係由青衣上車,跟住坐到博覽館,但係冇落車,架車好似中環站咁,停左係到等人上,跟住你係返青衣落車,再拍8達通就扣左你50蚊?咁會唔會佢(8達通收費程式)當左你係同一站出入呢?

我通常都係搭到去機 ...
唔會,當你搭o左兩程:青衣至機場和機場至青衣,八達通卡收 ($60 + $0)

出晒通告你地班蛋散唔睇,關我甚麼事?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 t6108 於 2009-4-21 01:06 PM 發表

唔會,當你搭o左兩程:青衣至機場和機場至青衣,八達通卡收 ($60 + $0)
咁唔知樓主係唔係我咁講咁搭呢!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DA90 於 2009-4-20 10:09 PM 發表

可以講係
當然無咩人會咁做
因為一轉車都成粒鐘

將來開左香港站二號月台就唔可以
到站後一定要比一百蚊出閘
好似廣州地鐵天河客運站站咁樣
聽你咁講,係遊機鐵河既話,就要趁早啦啵

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 令狐國沖 於 2009-4-21 08:49 AM 發表

我通常都係搭到去機 ...
我由青衣上車,搭到去博覽館,
其實我去到博覽館之後,我唔駛落車,因為我係搭番原車往機場方向
去到機場之後,由於佢冇閘機,所以我就唔駛再拍卡

正正因為如此,先比我搵到呢個所謂既"漏動位",我下次就知應該點樣遊機鐵河啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dicksonwong 於 2009-4-21 08:42 PM 發表

聽你咁講,係遊機鐵河既話,就要趁早啦啵
短期內香港站二號月台都唔會用住
條turnback siding要待填海工程完成後先會起到
同埋以而家既班次同使用量
根本無需要兩個月台

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dicksonwong 於 2009-4-21 08:43 PM 發表

我由青衣上車,搭到去博覽館,
其實我去到博覽館之後,我唔駛落車,因為我係搭番原車往機場方向
去到機場之後,由於佢冇閘機,所以我就唔駛再拍卡

正正因為如此,先比我搵到呢個所謂既"漏動位",我下次就知應該點樣遊 ...
香港去機場都係拍一次wo,同你去完博覽館落車唔駛拍一樣,最多你俾少一程博覽去機場0者!

回覆 引用 TOP

我有兩個問題:

1)我有一日用單程票坐機快由機場去博覽館,去到博覽館出閘,部出閘機就食左張單程車票。但後來我再買另一張單程票由博覽館去機場,部入閘機就冇食到我呢張單程票喎!點解會咁?係咪部入閘機sense唔到我呢張單程票係去機場呢?定係真係唔會收返呢張單程票?

2)如果我用單程票由博覽館或機場去市區(青衣/九龍/香港),張單程票會唔會畀市區的出閘機食左?定係唔會收返張車票?

回覆 引用 TOP

回覆 25# 的帖子

1. 博覽館一入就收左你張飛的話
有人查票時,你比乜佢?

2. 會收返

回覆 引用 TOP

去到博覽館唔出閘law

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DA90 於 2009-4-25 09:16 PM 發表

1. 博覽館一入就收左你張飛的話
有人查票時,你比乜佢?

2. 會收返
然而博覽館入閘即係機鐵往香港方向.
呢個方向係應該冇人查飛架喎.
機鐵往香港方向, 冇飛乘車絕對係正常既事!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jh6164 於 2009-5-4 09:47 PM 發表

然而博覽館入閘即係機鐵往香港方向.
呢個方向係應該冇人查飛架喎.
機鐵往香港方向, 冇飛乘車絕對係正常既事!
係列車到達機場站之前查飛

回覆 引用 TOP

29 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。