• 瀏覽: 8,109
  • 回覆: 40
想問下有冇師兄, 重訓後會飲豆漿?
因為我知豆漿當中都有高含量既蛋白質, 理論上都應該有助增肌.
我唔想特登食咩補充劑或增重粉, 蛋白質果d我想儘量係飲食方面度吸收.
所以諗住重訓後, 飲番杯豆漿黎補充番d蛋白質.

如果有師兄飲開既? 飲時應該注意乜野?
凍飲好? 熱飲好? 應該飲幾多? gym前都飲又好唔好? 等等...

Tks~~

精選汽車
引用:
原帖由 NCD 於 2009-4-25 02:38 PM 發表

呢個問題我都想知
依家增重粉個d對我黎講太貴了
豆漿咪仲貴~!

引用:
原帖由 cheung 於 2009-4-25 09:04 PM 發表

豆漿咪仲貴~!
自制豆漿啦, 五蚊大豆, 可以飲到你嘔 ....記住唔加糖會好健康d

引用:
原帖由 mrwing 於 2009-4-25 10:59 AM 發表
因為我知豆漿當中都有高含量既蛋白質, 理論上都應該有助增肌.
我唔想特登食咩補充劑或增重粉, 蛋白質果d我想儘量係飲食方面度吸收.
所以諗住重訓後, 飲番杯豆漿黎補充番d蛋白質 ...
豆的蛋白質同奶的蛋白質應有所不同, 主要係脂肪方面... 對嗎?

引用:
原帖由 IFAcentre 於 2009-4-25 09:38 PM 發表

自制豆漿啦, 五蚊大豆, 可以飲到你嘔 ....記住唔加糖會好健康d
唔落糖 飲緊哨水咁...

引用:
原帖由 mrwing 於 2009-4-25 10:59 AM 發表
所以諗住重訓後, 飲番杯豆漿黎補充番d蛋白質 ...
一個星期, 只可以飲一次

引用:
原帖由 天真人 於 2009-4-26 12:43 AM 發表
一個星期, 只可以飲一次
請問高人何解?

引用:
原帖由 IFAcentre 於 2009-4-25 09:38 PM 發表

haa 我屋企真係有自制豆漿...老母整落....朝朝都有飲添~
不過我prefer gym後....o係街度直接買杯黎飲....因為貪方便~ hahaa

<<維基百科,自由的百科全書>>

營養價值
豆漿極富營養和保健價值,富含蛋白質和鈣、鏻、鐵、鋅等幾十種礦物質以及維他命A、維他命B等多種絟生素。豆奶蛋白質含量比牛奶還要高,另外豆奶中還含有大豆皂甙異黃酮卵蹸脂等有防癌健腦意義的特殊保健因子。
又因為豆漿不含乳糖,對於乳糖不耐症的人士不會產生副作用,也是價廉物美的蛋白質來源。但豆漿的含量一般只有同等劑量牛奶的三十份之一。

正, 要去買部豆漿機先得

但聽說有人話飲豆漿會殺精

引用:
原帖由 fai1988hk 於 2009-4-29 05:54 PM 發表
唔好嘿我啦=0=

引用:
原帖由 fai1988hk 於 2009-4-29 05:54 PM 發表
夠用就得, 太多會上腦

引用:
原帖由 mrwing 於 2009-4-27 12:48 AM 發表

haa 我屋企真係有自制豆漿...老母整落....朝朝都有飲添~
不過我prefer gym後....o係街度直接買杯黎飲....因為貪方便~ hahaa
阿媽真好....

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]