• 瀏覽: 7,795
  • 回覆: 30
係從豬/牛肉中攝取肉鹼(人肝臟亦可自行合成肉鹼)

定係食supplement?

若果係supplement, 效果好嗎?

有冇牌子可以推薦一吓?

精選汽車
引用:
原帖由 又索又解渴 於 2009-4-26 01:53 AM 發表
係從豬/牛肉中攝取肉鹼(人肝臟亦可自行合成肉鹼)

定係食supplement?

若果係supplement, 效果好嗎?

有冇牌子可以推薦一吓?
呢個淨係幫助分解脂肪, 咁D 脂肪係邊樹出番嚟呀

詳細d唔係分解脂肪咁簡單.當做帶氧運動到一個時間,身體會利用後備能源(脂肪),身體會利用呢隻胺基酸作分解脂肪被肌肉吸收作能源.

呢隻都可以叫supplemen,係加快分解吸收作能源,所以食左來做運動可以有更多能源,可加長運動時間,如食了唔做運動係無乜消脂作用.

小弟就係做左適量cardio 好耐 (3 times / wk @ 45min)
加左好多重訓, 腰脂(側 + 肚臍下)減減吓再減唔到
先覺得奇怪...... 而家諗起. 可能係同長期少食紅肉有關
(紅肉其實包含左唔少毒素, 所以先長期少食)

上網睇過關於左旋肉鹼嘅醫學資料, '加快脂肪燃燒'係堅嘅(同鉻supplement/含鉻食物一齊食)
之但係supplement capsule就五花八門, 有d吹到上天
我想知capsule比起由自然食物吸收, 效果會好幾多
引用:
原帖由 6seven 於 2009-4-26 01:13 PM 發表
詳細d唔係分解脂肪咁簡單.當做帶氧運動到一個時間,身體會利用後備能源(脂肪),身體會利用呢隻胺基酸作分解脂肪被肌肉吸收作能源.

呢隻都可以叫supplemen,係加快分解吸收作能源,所以食左來做運動可以有更多能源,可加長運動時間,如食了唔做運動係無乜消脂作用.

引用:
原帖由 又索又解渴 於 2009-4-26 04:37 PM 發表
小弟就係做左適量cardio 好耐 (3 times / wk @ 45min)
加左好多重訓, 腰脂(側 + 肚臍下)減減吓再減唔到
先覺得奇怪...... 而家諗起. 可能係同長期少食紅肉有關
(紅肉其實包含左唔少毒素, 所以先長期少食)
...
CHING 你記住, 只是輔助

引用:
原帖由 天真人 於 2009-4-26 06:36 PM 發表
CHING 你記住, 只是輔助
係呀.... 分分鐘唔take 任何supplement, cardio 一星期七日每日做一個鐘,
軍訓式飲食, 三個月減腰脂達標添....

用supplement只不過想輕鬆d達到目的啫

我都係上網睇好多資料
而且好多人話見效
唔知吹水定真
見140蚊想買支試下
做cardio 前一小時食..then 跑
唔做果日就唔食

如果想明顯見效,操果日早上空肚食1g,食完30min後先食早餐,操前一個鐘又食1g.

平日唔操都o向早上食1g,日日keep住食,keep住佢日日運作.

Some comments fm UK & US users

http://boards.muscleandfitness.com/ib/ikonboard.cgi?s=d4c13fdbe1c9116a6e1715be8707703e;act=ST;f=4;t=53565;&#top

more +ve than -ve comment
just wonder what daily dosage is required for those heavily excercised and aimed for fat reduction?

引用:
原帖由 6seven 於 2009-4-27 10:26 AM 發表
如果想明顯見效,操果日早上空肚食1g,食完30min後先食早餐,操前一個鐘又食1g.

平日唔操都o向早上食1g,日日keep住食,keep住佢日日運作.
哇.....師兄有食開
有無咩side effect

引用:
原帖由 CLONG7 於 2009-4-27 11:19 PM 發表

哇.....師兄有食開
有無咩side effect
side sffect係回復快,可以做多兩組,第二日好酸痛(如果無keep住食),同埋會飲多左水.

Ching, 請問康比特左旋360, 香港邊度有得買, 要幾錢, Thank.

gnc都有出類似既野ma???

引用:
原帖由 6seven 於 2009-4-28 10:02 AM 發表

side sffect係回復快,可以做多兩組,第二日好酸痛(如果無keep住食),同埋會飲多左水.
係未食左d線條出晒黎

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]