• 瀏覽: 7,589
  • 回覆: 34
我今年17歲,1.74米,53kg
我打籃球的,想練好手臂及搏頭的肌肉

現在,每天約食1-2隻雞蛋/吃面包(早餐)加清水

午餐,飯商供應,牛奶

下午茶,m記/粉面/唔食

晚飯,食到2碗飯

一星期大約打10小時以下籃球

我還是學生,知道,吃雞蛋及運動後補充蛋白質是最好的.
但卻只差一個增肌餐單

觀月

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
如果淨係增肌,平時食雞蛋走蛋黃,同埋均衡飲食&睡眠應該已經好足夠

不過睇你食野方面份量唔多夠.....應該食多d高熱量既食物

回覆 引用 TOP

增肌唔係講食野, 係講重訓刺激
先做好重訓, 再考慮餐單喇

現代人飲食, 吸收的營養遠遠超過左初練者所需, 唔駛刻意補充

回覆 引用 TOP

好一句只差一個增肌餐單
估唔到有人自大到認為自己訓練有素

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 phoenix1031 於 2009-5-13 11:35 AM 發表

好一句只差一個增肌餐單
如果淨係講前臂,以瘦人黎講我都ok嫁(不過淨右手)
不過依家做埋gym之後成個身體都更好咁解姐

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 phoenix1031 於 2009-5-13 11:35 AM 發表

好一句只差一個增肌餐單
你呢句.....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 AHHON 於 2009-5-13 11:44 AM 發表

你呢句.....
不過好多打籃球,游水既勁人,平時唔做gym個身形都好好,唔係好大隻,但係都有d野睇下

回覆 引用 TOP

其實 增肌餐單 及 減肥餐單 有沒不同
因本人想兩樣都同時進行

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wai368 於 2009-5-13 11:50 AM 發表

其實 增肌餐單 及 減肥餐單 有沒不同
因本人想兩樣都同時進行
同時進行??????

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 AHHON 於 2009-5-13 11:44 AM 發表

你呢句.....
其實我一直都係差一個增肌餐單
如果唔係一早做咗大隻佬啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 phoenix1031 於 2009-5-13 11:55 AM 發表

其實我一直都係差一個增肌餐單
如果唔係一早做咗大隻佬啦
你搶左我句對白

回覆 引用 TOP

引用:

好一句只差一個增肌餐單
你唔好咁話樓主啦,佢17歲,小朋友黎咋,邊識咁多野啫,我諗佢都唔係自大嘅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Combator 於 2009-5-13 12:05 PM 發表

你唔好咁話樓主啦,佢17歲,小朋友黎咋,邊識咁多野啫,我諗佢都唔係自大嘅
其實佢應該係唔知正確知識姐,如果唔係都唔會係到問啦,好似我咁都會成日問下野
不過呢到d人係咁衰衰格格,要抽下水先有得玩

回覆 引用 TOP

本人有一個新方案: 請各位師兄俾下意見

朝早: 火腿通粉, 西煎雙蛋(走黃), 飲品一杯(少糖)
午餐: 沒炸及油膩的套餐一份, 一件生果(香蕉)
下午茶: 淨方包一至兩件, 乳清蛋白
晚餐: 各式餸(一碗半飯) 會不食炸,煎野

至於增肌方案: 多食豬雞肉(不要太多調味料)
                    一日兩杯增肌奶
                           多菜多果 (但不要揀芒果或西瓜d類)

臨訓前兩小時不要進食

大家點睇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wai368 於 2009-5-13 12:12 PM 發表

本人有一個新方案: 請各位師兄俾下意見

朝早: 火腿通粉, 西煎雙蛋(走黃), 飲品一杯(少糖)
午餐: 沒炸及油膩的套餐一份, 一件生果(香蕉)
下午茶: 淨方包一至兩件, 乳清蛋白
晚餐: 各式餸(一碗半飯) 會不食 ...
@@一來就叫人飲乳清蛋白
樓主係缺乏重訓

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]